Volledig scherm
WInd en zonneenergie bij stuw tussen Haarlo en Borculo © Peter Zandee

Waterschap zet vooral in op wind en zon, maar waterkracht krijgt kans op Berkel

EIBERGEN / HAARLO / REKKEN - Waterschap plant energiewinning uit Berkel, maar doet dat niet zelf. Energieneutraal worden moet vooral via windmolens, biogas en zonnepanelen.

Ooit heette een lokaal energiebedrijf Berkelstroom. Berkelstroom, maar dan in de zin van energie uit water, is de afgelopen tijd bestudeerd als duurzaamheidsproject. Waterschap Rijn en IJssel wil 100 procent energieneutraal zijn in 2025. Vooral rioolwaterzuivering en gemalen verbruiken veel energie: WRIJ verbruikt bijna 41 miljoen kWh per jaar. Daarnaast lopen auto's en tractoren, en worden gebouwen verwarmd. Maar juist energie winnen uit stromend water valt tegen. Waterschap-bestuurder Antoinet van Helvoirt: "Waterkracht, waarbij je energie haalt uit het verval van stromend water, zou slechts 2 procent van ons verbruik afdekken. Vooral vanwege hogere investeringskosten ten opzichte van wind en zon, pakken we dat niet zelf op. Dat heeft er ook te maken met het feit dat je het beste kunt proberen om waterkracht ter plekke te benutten."

Voor de negen belangrijkste stuwen zijn partijen uitgenodigd met ideeëen te komen. In de Berkel gaat het om de stuwen bij Rekken, Mallem en Haarlo. Voor alledrie zijn kandidaten gevonden die momenteel plannen uitwerken om de waterkracht lokaal te benutten. Meer zoden aan de dijk zetten een windmolen bij Zutphen en twee bij Duiven. Eigenlijk zou het waterschap ook nog twee molens elk bij Olburgen en Etten willen plaatsen. Daar zijn respectievelijk de gemeente Bronckhorst en lokale groepen echter fel tegen. De vijf gedachte molens leveren tien keer zoveel energie als bij het zelf benutten van waterkracht, bij een investering van circa 15 miljoen euro en een terugverdientijd van 6 tot 8 jaar. Sterker nog: de molens zouden samen goed zijn om 100 procent van het energieverbruik te compenseren. Maar door het verzet tegen de twee locaties zijn aanvullende alternatieven nodig.

Door elektriciteit uit biogas te winnen bij de rioolwaterzuivering in Nieuwgraaf denkt het waterschap bijna net zoveel energie te winnen als mogelijk zou zijn uit stromend water. Daarbij is de terugverdientijd tussen de 7 en 11 jaar bij een investering van zo'n 5 miljoen. Door zonnepanelen op daken en rondom rioolzuiveringsinstallaties te plaatsen, kan nog eens 11 procent van de benodigde energie worden opgewekt. Nog bijna een kwart zou kunnen worden gehaald uit aan te leggen zonneweides. Het waterschap heeft 13 hectare beschikbaar.