Volledig scherm
De organisatie hoopt weer op zo'n 500 deelnemers bij de Eibergse Fietsdagen. © Henk ter Horst

Weer vier nieuwe routes bij Eibergse Fietsdagen

EIBERGEN - De organisatie hoopt dat de Eibergse Fietsdagen volgende week van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 augustus weer zo’n vijfhonderd deelnemers zullen trekken, net als in 2015. De belangstelling is opnieuw groot. Dat blijkt uit de vele telefoontjes waarin fietsliefhebbers vragen welke bed & breakfasts, campings en dergelijke er in de buurt beschikbaar zijn.

Opmerkelijk is dat de organiserende Tourclub Eibergen weer vier geheel nieuwe routes heeft weten uit te zetten. „Dat gebeurt voor het derde achtereenvolgende jaar”, meldt coördinator Henk ter Horst van de vierdaagse. „Dat is voor ons ook een goede zaak, want die trajecten zijn in de toekomst andersom met wat aanpassingen zo te gebruiken.”

Thema
Het thema van de Eibergse Fietsdagen luidt ditmaal ‘De Achterhoek levert je mooie streken’, een variant op de reclameslogan die de provincie Gelderland hanteert. Ter Horst: „Dat motto is zeer toepasselijk, want elke dag leveren wij de deelnemers een andere mooie streek. We sluiten bijvoorbeeld vrijdag af met een grenzeloze route. Daarmee haken we in op de viering dit jaar van tweeënhalve eeuw grenspalen in de Achterhoekse regio."

"Op dinsdag is de start met een afwisselende route door bos-, heide- en veengebieden bij Haaksbergen en het Duitse Oldenkotte. In Rekken valt dan bij de Piepermolen de net geopende dahliatuin te bewonderen. Op woensdag gaat het richting Tukkerland, zoals wij hier de buurtregio Twente ook wel aanduiden. Daarbij doen we de omgeving van Bentelo, Beckum en Hengevelde aan. De donderdag staat in het teken van bezoeken aan meerdere musea. In Borculo zijn dat de kristal- en de brandweermuseums, in Gelselaar is dat boerderijmuseum Erve Niehof bij Erve Brooks en in Noordijk oudheidekamer De Oale Schole. We raden de fietsers daarom ook aan om hun museumkaart mee te nemen.”

Eenheidsprijs
Zoals gebruikelijk kan er bij Eibergse Fietsdagen uit drie afstanden gekozen worden: 25, 40 of 60 kilometer. „We hanteren opnieuw een eenheidsprijs voor alle routes”, zegt Ter Horst. „Dat is ons vorig jaar bij de introductie goed bevallen. Wie voor 10 euro een weekkaart aanschaft, komt per dag uit op 2,50 euro aan kosten. Dat is toch bijna niets. Vooral als je bedenkt dat je elke rit ook nog fruit meekrijgt.” Een dagkaart kost 4 euro.

De eerste dag van de Eibergse Fietsdagen is komende dinsdag 9 augustus. Dan kan er, net als de daaropvolgende drie dagen, vanaf 10.00 uur bij eet- en feestcafé De Klok aan de Grotestraat vertrokken worden.