Volledig scherm
© ThinkStock

Weinig ‘coronaboetes', wel veel waarschuwingen in de Achterhoek

BORCULO - Achterhoekers houden zich goed aan de strikte regels die zijn opgelegd vanwege het coronavirus. Handhavers van de gemeenten hoeven vooralsnog amper een boete te geven. Samen met de politie controleren zij of mensen zich houden aan de anderhalve meter afstand en het niet in groepen bij elkaar komen.

In Berkelland worden er naast de reguliere handhavers (boa’s) extra toezichthouders ingezet op straat. Dit zijn mensen die bij de gemeente normaal gesproken een andere functie hebben. De aanwezigheid van de handhavers lijkt goed uit te pakken in Berkelland: er zijn goede gesprekken gevoerd en er is nog niemand op de bon geslingerd. Wel zijn er enkele waarschuwingen gegeven. 

Burgerplicht

Het algemene beeld in Aalten is dat na drie weken van beperkende maatregelen bewoners, ondernemers en organisaties zich nog steeds aan de afspraken houden. ‘Het is onwerkelijk stil op straat, veel mensen beperken hun sociale leven, organisaties hebben hun activiteiten tijdelijk gestopt. En hebben daarmee hun verantwoordelijkheid genomen, hun burgerplicht gedaan’.

Eén jongere uit Dinxperlo is na een eerdere waarschuwing beboet. Een misschien wel opzichzelfstaande kwestie speelde zich afgelopen weekend af binnen de voormalige club Déjàvu. Veertien jongeren uit Gelderland en Utrecht werden op de bon geslingerd omdat ze gezamenlijk binnen een kijkje namen. 

Gesprekken bij supermarkten

In Bronckhorst zijn er ook gesprekken geweest op straat, met name bij supermarkten waar klanten eenmaal buiten graag nog even van gedachten wisselden. Ook groepen jongeren zijn aangesproken op hun ‘hangplek’. Oude IJsselstreek richt haar vizier op jongeren met een video die naar verwachting eind van de week klaar is. Hierin wordt getoond hóe belangrijk het is om afstand van elkaar te houden. 

De hangplekken zoals voetbalveldjes, speeltuinen, parken en carpoolplaatsen hebben ook de speciale aandacht van Oost Gelre, naast super- en bouwmarkten en natuur- en recreatiegebieden. Optreden was behoudens enkele waarschuwingen nog niet nodig. 

Bekeuring in het park

In Montferland zijn er meer dan zeventig waarschuwingen uitgedeeld op onder meer sportterreinen en parkeerplaatsen. Eén jongere werd bekeurd in het Albertuspark in Didam. Deze persoon was daarvoor al berispt. Extra controles zijn er bij supermarkten en op campings. Ook wordt gecheckt of kapsalons en sportscholen daadwerkelijk gesloten zijn. 

Forse boetes

Het overtreden van de samenscholings- en afstandsregels kost 390 euro. Jongeren tot 18 jaar komen er vanaf met een bon van 95 euro. Als bedrijven de richtlijnen overtreden, kunnen zij een boete krijgen die kan oplopen tot 4000 euro.

  1. Lief! Verstoten geitje Truus liefdevol vertroeteld door ervaren Needs echtpaar
    PREMIUM
    Video

    Lief! Verstoten geitje Truus liefdevol vertroe­teld door ervaren Needs echtpaar

    NEEDE - Trúúúúúúús! Als Jan Geesink zijn fiets bij de dikke boom heeft geparkeerd en de naam roept, komt het kleine geitje op volle snelheid eraan gerend. Ondertussen openen Jan en zijn vrouw Gerrie het hek van het hertenkampje. Truus dribbelt en draait om de benen, eerst bij Jan dan bij Gerrie. En dat is niet alleen in de wetenschap dat haar tweede flesje melk van de dag is gearriveerd.