Weinig vet om te prijzen bij Vet Priez’n in Noordijk

videoNOORDIJK - Als de buren van vroeger het varken op de ladder hadden gezien deze zaterdag, dan zou de roddel en achterklap achteraf niet van de lucht zijn geweest. Hooguit twee centimeter vet zit eronder de huid. Daar valt weinig aan de prijzen.

De Historische Vereniging Noordijk moet het Vet Priez’n met een modern dier doen. Met de activiteit wordt een oude traditie in ere gehouden, waarbij de buren werden uitgenodigd  wanneer er een varken werd geslacht. Hoe dikker het spek, hoe beter. Maar de moderne varkens zijn niet meer, zoals vroeger, met een dikke laag spek uitgerust. Met het zware werk uit die jaren was het vet een belangrijke voedingsbron, maar tegenwoordig wil de consument zo veel mogelijk spier en zo min mogelijk vet.

Volledig scherm
© Marieke Amelink

Minder vet

De dieren zijn doorgefokt op meer vlees en minder vet. De varkens met 10 centimeter spek zijn er niet meer, legt traditiekenner Gerrit Geerdink uit. Maar ook in vroeger tijden werd het vet in bijzijn van de eigenaar geprezen en eenmaal thuis, achteraf na de borrel bespot, zo weet hij te vertellen.

Slachtvisite

Het is de 21-ste slachtvisite die de Historische Vereniging Noordijk houdt. Bij de Oale Schole aan de Schoolweg is het druk met bezoekers die komen kijken hoe zo'n dood dier er vroeger bij hing. In de tent wordt het vlees door slager Erik Nijenhuis verwerkt tot karbonades, ribben en poulet. Bloedworst en baklever wordt er ook verkocht, net als balkenbrij. Maar dat heeft Nijenhuis eerder klaargemaakt. Dat gaat teveel tijd overheen. Wie wel houdt van de ouderwetse lekkernijen kan ze vandaag kersvers aanschaffen.

Vergeten groenten

Buiten worden ouderwetse kniepertjes gebakken door dames in klederdracht, compleet met knipmutsen.Het tafereel wordt opgeluisterd door een dame met trekharmonica. In de schuur staan de vergeten groenten centraal, afkomstig uit de moestuin van de Historische Vereniging. Ze worden ter plekke klaargemaakt, niet tot oud-Hollandse pot, maar tot moderne varianten.

In het zuur

Pompoenstamppot met zoete aardappel en gebakken uitjes en knoflook erdoor. Andere groenten worden verwerkt tot aardappelkoekjes of in zuur gelegd. Ook binnen in het schoolgebouw, waar onder meer zuurkool wordt ingelegd. Op het schoolplein worden bovendien oude ambachten getoond.

Worst

Rond 14.30 uur is draagt slager Nijenhuis het laatste stuk varken naar de tent om verder uit te benen. Tegen de muur blijft een lege ladder achter. Ernaast een bak met darmen. Normaal gesproken grondstof om te vullen tot worst, hier blijft het als slachtafval achter. Voorzitter Johanna Reurink van de Historische Vereniging: „We kunnen niemand vinden die het schoon wil maken. Vanwege de geur...” De inhoud zit er immers nog in.