Windmolens krijgen kans in Berkelland, als ze maar passen
BORCULO Het zouden er er 7 of 8 hele grote kunnen worden, of een stuk of 20 wat kleinere exemplaren. Dát er komende decennia windmolens in de gemeente Berkelland komen, lijkt volgens menigeen onontkoombaar.
Martin Ruesink
Dat bleek zaterdagmiddag op de informatiebijeenkomst ‘Windenergie in Berkelland?’, die ruim 80 belangstellenden naar Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo trok. De lokale energiecoöperatie BerkellandEnergie wilde wel eens weten hoe groot het draagvlak onder de burgers voor grote windmolens is en wie als particulier wil mee-investeren.
Representatief was het zaalonderzoek niet, wel aardig. Op de vraag ‘Hoe staat u tegenover windenergie in Berkelland?’, antwoordde aan het eind van de bijeenkomst 75 procent van de 35 tot 40 stemmers per smartphone ‘positief’. Windmolens mogen er wat 65 procent van de deelnemende stemmers betreft komen, mits ze maar op de juiste plaatsen staan.
Het aantal stemmers dat te porren is als investeerder in een (financieel lucratieve) molen, bleek nog hoger: 50 procent zonder meer, plus 39 procent hoogstwaarschijnlijk na wat meer informatie. Na de bijeenkomst gaven 9 bezoekers zich op voor een werkgroep die plannen voor Berkelland nader onderzoekt.
Erg veel ruimte voor windmolens is er overigens niet, afgezet tegen oppervlakte van de gemeente. Dorpskernen, laagvliegroutes, leidingen en hoogspanningskabels snoepen al heel wat van die ruimte af.
Vrije vlekken
„Daar komt nog eens bij dat in het buitengebied relatief veel verspreide woningen liggen, als je daar allemaal een vrije cirkel van 300 of 400 meter trekt, blijven niet zo heel veel vrije vlekken op de kaart over”, aldus Willem Rienks, deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening en het visualiseren van mogelijke bouwwerken.
Een aantal bezoekers van de bijeenkomst zag de komst van windmolens in Berkelland niet zitten. Op open zee en aan de winderige kust liggen volgens hen veel betere kansen. Dat valt tegen, volgens Remco Janssen van BerkellandEnergie en technisch deskundige Dirk Jan Matthijsse van energieleverancier Pure Energie. „We gaan het met die plekken alleen niet redden.”
Raadslid Hans Boxem (VVD Berkelland) hield de sceptici voor, dat het ‘te makkelijk’ is om het plaatsen van windmolens maar aan andere gemeenten of landstreken over te laten, ook al waait het elders misschien vaker en harder.
„Ook Gelderland heeft nu eenmaal een taakstelling op dat gebied van het Rijk gekregen en de provincie gaat binnenkort weer met de 8 Achterhoekse gemeenten in gesprek over ons deel daarvan", aldus Boxem, „de gemeenteraad van Winterswijk heeft al gezegd dat ze geen windmolens in het landschap wil. We zullen met z’n allen moeten kijken waar ze dan wel kunnen komen.”
Zijn partijgenoot en wethouder Gerjan Teselink had daarvoor al laten weten, dat de gemeenschap alle zeilen moet bijzetten om het doel van een energieneutraal Berkelland in 2030 te halen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUM
Goochelt ontwikkelaar Barchems zonnepark met cijfers? ‘Panelen en natuur horen bij elkaar, als kip bij het ei’
Achttien hectare en een beetje. Zo groot moet het beoogde zonnepark Bekenschot in Barchem worden. De gemeente Lochem, waar Barchem onder valt, staat zonneparken van maximaal zestien hectare toe. Te groot dus, vinden kritische dorpsbewoners. Onzin, zegt ontwikkelaar TPSolar. ,,Die extra ruimte is noodzakelijk. Dat is nieuwe natuur.”Barchem -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Explosieve groei nagelstudio’s: het is verslavend, Lucy en Karin gaan elke drie weken
Het aantal nagelstylisten is de afgelopen vijf jaar explosief gegroeid. Er zijn nu landelijk bijna 11.300 nagelstylisten, dat is 44 procent meer dan in 2018. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).Doetinchem -
PREMIUMVijfde klasse
Dramatisch spelend SVBV geeft in eerste kwartier alles weg tegen een fel en furieus De Hoven
Trainer Jorn Ottenschot van SVBV hoopte tegen De Hoven de titel in 5B al binnen te slepen. Na amper een kwartier stond zijn apathisch ogende ploeg tegen een furieus gestarte thuisploeg op een 3-0 achterstand. Door de kansloze en beschamende 6-1 nederlaag is de titel ineens heel ver weg en lijkt de club uit Barchem veroordeeld tot de nacompetitie.Barchem
-
PREMIUM
De Graafschap: nieuwe heren, nieuwe wetten
Doetinchem -
-
-
PREMIUM
Ganzenlever blijft op de kaart ondanks groeiend protest: ‘We koken wel het hele alfabet’
Dierenactivisten staan met spandoeken voor restaurants, die foie gras op het menu hebben staan. De delicatesse is omstreden en op een aantal plekken in de wereld zelfs verboden. Maar de sjiekere restaurants hebben moeite om te stoppen met ganzenlever. Waarom? ,,De gasten vragen ernaar.”Gaanderen -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’