Volledig scherm
Trots presenteren Henk Jan Tannemaat (WB) en Ilse Saris (CDA) het nieuwe collegeprogramma in juni. Inmiddels is het wederzijds vertrouwen weg. Een gezamenlijke wandeling twee weken geleden loste niets op. © jan Ruland van den Brink

Winnaar CDA Winterswijk is de grote verliezer deze week

WINTERSWIJK - Met zeven zetels in de raad leek het CDA in Winterswijk oppermachtig. Nu staan ze buitenspel in het nieuwe college. Eigen schuld?

,,Wij zijn niet van de politieke spelletjes", zegt Wim Wassink (CDA) in antwoord op de vraag waar het mis is gegaan bij de coalitie-onderhandelingen afgelopen week. Niet alleen staan nu twee CDA-wethouders op straat, ook komt de partij niet terug in het nieuwe college. ,,Wij dachten op inhoud met de VVD verder te kunnen, maar waren volstrekt verrast dat ze ineens met Winterswijks Belang verder gingen.” 

Wassink wordt op straat voortdurend aangesproken: hoe heeft dit kunnen gebeuren? ,,We kunnen er nog niet de vinger op leggen wat er precies is misgegaan”, geeft hij eerlijk toe. Gebrek aan zelfreflectie? ,,Nee, zeker niet. Maar wij zijn in de rug aangevallen door WB. Zij hebben steeds op de persoon gespeeld en niet op de inhoud.” 

Twee waarheden

Bij een scheiding liggen er altijd twee waarheden op tafel. Winterswijks Belang vindt dat het juist op inhoud heeft aangevallen. ,,En zeker niet in de rug”, zegt fractievoorzitter Henk Jan Tannemaat, ,,maar met open vizier tijdens de begrotingsbehandeling.” Het ging WB niet snel genoeg in het college dat vorig jaar juni van start is gegaan. Er zat geen vaart achter. Achter de schermen was de sfeer al een stuk grimmiger geworden. Want er was ook forse kritiek op het optreden van wethouder Wim Elferdink. Diverse gesprekken volgden. Tot een wandeling van wethouder Ilse Saris (CDA) en Tannemaat twee weken geleden aan toe. Maar er was geen redden meer aan. 

Uitbarsting

Vorige week donderdag kwam het openbaar tot een uitbarsting in het debat over duurzaamheid, waarbij Tannemaat zijn CDA-collega's uitmaakte voor leugenaars. Het CDA heeft nadien tot diep in de nacht vergaderd en besloten de stekker uit de samenwerking met WB te trekken. ,,We hadden er geen zin in om nog langer gepiepeld te worden”, zegt Wassink. Het CDA ging er vervolgens voetstoots vanuit met andere partijen tot een nieuwe coalitie te komen. Ze waren al een heel eind met VVD op dreef. Alleen de PvdA moest er nog bij gevraagd worden. Totaal verrast waren ze bij het CDA, toen er een coalitie gevormd bleek van WB, VVD, PvdA en GroenLinks. Ze snappen de draai niet van de VVD. 

Vaart

 De VVD kiest echter voor de voortvarende manier waarop WB aan de slag wil in de politiek. ,,Dat spreekt ons meer aan", zegt Inge Klein Gunnewiek (VVD). ,,Wij zagen de afgelopen maanden ook dat er te weinig van de grond kwam.” Dat wordt beaamd door Peter Voogd van GroenLinks. ,,Wij vonden dat het CDA vooral bij duurzaamheid te weinig energie aan de dag legde, terwijl wij daarin wel snelheid willen maken. In plaats van dat ze de kritiek van WB oppakten, trekken ze de stekker eruit.”

Verdrietig

Heeft het CDA , winnaar tijdens de laatste verkiezingen, zich de kaas van het brood laten eten door Tannemaat? ,,Het is nog te vroeg om conclusies te trekken”, zegt Ilse Saris, in 2017 nog de beste bestuurder van kleine gemeentes. Voor haar, is het een teleurstellende en verdrietige week geweest, verklaart ze. Maar van de beslissing heeft ze geen spijt. ,,Het is klinkklare onzin dat we geen vaart maakten. We hebben geen kans gekregen. Er is alleen op de persoon gespeeld en daardoor was het vertrouwen weg.” En haar eigen toekomst? ,,Mijn hoofd zit nog zo vol. Ik ga eerst wat gas terugnemen en daarna op zoek naar een baan die mij past.”