Volledig scherm
PREMIUM
Op het sportterrein van de voormalig school de Driemark in Winterswijk worden energieneutrale woningen gebouwd, plus (nog niet te zien) overdekte parkeerplaatsen met zonnepannelen. © Jan Ruland van den Brink

Winterswijk in trek bij westerlingen: ‘Er is een structureel woningtekort’

WINTERSWIJK - Wie oppervlakkig kijkt naar alle steigers en hijskranen in Winterswijk zou bijna denken dat er een bouwwoede heerst. Maar de komst van allerlei nieuwe huizen en appartementen lossen het woningtekort niet op, zegt directeur Jelle Hegeman van WBC Bouwgroep.

Quote

Wij merken dat steeds meer mensen uit het westen Winters­wijk ontdekken als een aantrekke­lij­ke plek om te wonen.

Jelle Hegema, WBC Bouwgroep

Bouwvakkers in Winterswijk hoeven zich niet te vervelen. Overal in de gemeente zijn ze druk met verschillende projecten. Ook de bouw van huizen voor het project Zonnebrinkpark in Winterswijk is in volle gang. De negen nieuwe woningen zijn volgens directeur Jelle Hegeman van bouwbedrijf WBC Bouwgroep hard nodig, maar slechts een druppel op de gloeiende plaat.

Zijn bedrijf zet voor projectontwikkelaar Victoria negen duurzame huizen neer. De bouwwerkzaamheden aan de Verlengde Morsestraat zijn nog maar net begonnen, toch zijn vrijwel alle woningen al verkocht. ,,Er is namelijk een structureel woningtekort in Winterswijk”, zegt Hegeman. ,,Dat geldt in de volle breedte, voor hoge en lage inkomens, voor starters en ouderen en voor kleine en grote huishoudens.”

Hij baseert zich op een enquête die de bouwgroep hield rond de uitbreiding van woonwijk de Rikker, waarvoor hij tweehonderd belangstellenden kon noteren. ,,En dat is nog maar een deel van de totale behoefte in Winterswijk.”

Hoe groot het plaatselijke woningtekort precies is kan Hegeman niet becijferen, al was het maar omdat veel nieuwbouwkopers ook weer een oude woning achterlaten en die daarmee weer toevoegen aan het aanbod. Er is volgens hem goed overleg met de gemeente en hij snapt ook dat die er rekening mee houdt dat Winterswijk de komende jaren met de krimp te maken krijgt.

,,Maar daarin is de gemeente denk ik te voorzichtig. Ik vraag me af in hoeverre er rekening gehouden met nieuwkomers. Wij merken dat steeds meer mensen uit het westen Winterswijk ontdekken als een aantrekkelijke plek om te wonen: veel voorzieningen als een groot winkelcentrum, een schouwburg en bioscoop, een ziekenhuis en prachtige natuur. Dat kun je niet direct in cijfers vertalen, maar de vraag groeit en daarom denk ik dat de angst voor leegstand onterecht is.”