Volledig scherm
Het azc in Winterswijk (midden). © Jan van den Brink

Winterswijk stopt met het aanbieden van extra opvangplaatsen in azc

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk wil de tijdelijke vergroting van het azc met honderd extra plaatsen niet verlengen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had de gemeente gevraagd om de uitbreiding na 1 april 2017 permanent te maken.

Winterswijk heeft hier naar eigen zeggen begrip voor, maar laat het belang van omwonenden in deze kwestie zwaarder wegen.

Uit contact met buurtbewoners is volgens de gemeente gebleken dat er onvoldoende draagvlak was voor de permanente.

Onveilig
Zo geven omwonenden aan dat de sfeer rond het azc sinds de uitbreiding veranderd is. Enkelen van hen voelen zich bijvoorbeeld minder veilig. Wat volgens de gemeente ook meeweegt, is het feit dat er momenteel geen gebrek is aan opvangplaatsen. Op andere plekken in het land worden centra zelfs gesloten omdat de toestroom van asielzoekers is afgenomen. Ook in Winterswijk, waar bijvoorbeeld de Aanvullende Opvanglocatie Vredense Hof sinds half augustus leegstaat. Daar is capaciteit voor tweehonderd opvangplaatsen.

Niet uitgesloten
Met de beslissing is overigens niet gezegd dat een nieuwe uitbreiding uitgesloten is. Wanneer er zich een nieuwe crisissituatie aandient, bekijkt de gemeente het plan opnieuw.

In januari van 2014 werd besloten het aantal opvangplaatsen in het azc tot 1 april 2015 te vergroten van 400 naar 500. Later is deze datum verzet naar 1 april 2017.