Henk Kortes en Reini van Loon uit Winterswijk waren passagiers van het ‘corona-schip’ de Westerdam.
Volledig scherm
Henk Kortes en Reini van Loon uit Winterswijk waren passagiers van het ‘corona-schip’ de Westerdam. © Eigen foto

Winterswijks stel van corona-cruise mag Cambodja verlaten: ‘Eindelijk naar huis’

PHNOM PENH/ WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en Reini van Loon (77) uit Winterswijk mogen na dagenlang ronddobberen in een cruiseschip en wachten in Cambodja  terug naar Nederland. Vanwege het coronavirus zaten de twee vast afgelopen week vast in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

‘Eindelijk is er een vlucht voor ons geboekt’, laat Kortes via een WhatsApp-bericht weten. Via het vliegveld van Phnom Penh en dat van Dubai kunnen ze nu snel terug naar huis.

Het stel behoorde tot de 91 Nederlanders op cruiseschip MS Westerdam, van wie er zeker 6 uit het oosten van het land kwamen. Kortes en Van Loon vertrokken op 1 februari vanuit Hongkong met het cruiseschip, maar die was daarna in verschillende landen niet meer welkom uit angst voor een uitbraak van het coronavirus.

De aankomst van de Westerdam in Cambodja.
Volledig scherm
De aankomst van de Westerdam in Cambodja. © AFP

Zelf geen corona

Ook een 83-jarige Amerikaanse opvarende van het cruiseschip Westerdam werd positief getest. Het schip met Kortes en Van Loon aan boord dobberde dagenlang op de Zuid-Chinese Zee. Uiteindelijk kon de boot afmeren in Cambodja en mochten passagiers geleidelijk aan het schip verlaten. 

Maar toen was er een nieuw probleem: veel luchthavens in Zuid-Oost Azië weigerden reizigers van de Westerdam. Zo kon het zijn dat het Winterswijkse echtpaar dagen vastzat in Cambodja.

Uit een medische test bleek eerder dat Kortes en Van Loon het coronavirus, waar inmiddels vele honderden Chinezen aan zijn overleden, zelf niet hebben.