Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.
Volledig scherm
Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. © Jan van den Brink

Winterswijks ziekenhuis SKB zou bij corona-opvang buitenspel worden gezet

WINTERSWIJK - Tot woede van de specialisten van het Winterswijkse ziekenhuis SKB zouden ze buitenspel worden gezet bij de opvang van coronaslachtoffers. En dat terwijl het ziekenhuis er helemaal klaar voor was.

Het voorstel van de nieuwe Santiz-voorzitter Rolf de Folter om in het SKB in Winterswijk geen coronaslachtoffers op te vangen, is intern erg slecht gevallen.  De medisch specialisten in Winterswijk hebben hem uiteindelijk op andere gedachten kunnen brengen. 

Want het ziekenhuis in de Oost-Achterhoek was er helemaal klaar voor. Binnen drie dagen hadden ze het ziekenhuis opgeschaald voor corona-opvang en was het op oorlogssterkte. Het  standaard aantal IC-bedden werd opgeschaald van vier naar vijf. Daarbovenop werden nog eens acht coronabedden ingericht, zodat het totaal aantal IC-plekken bij het SKB nu op dertien zit.

Quote

Ik vind het ongeloof­lijk lomp om een volwaardig ziekenhuis als het SKB niet te betrekken bij de opvang van coronapatiënten

Chris ten Napel, gepensioneerd internist

Fusieperikelen

De mededeling dat corona-patiënten alleen in  het Slingeland in Doetinchem zouden worden opgevangen, versterkt het vermoeden in de Oost-Achterhoek dat het ziekenhuis in Winterswijk uiteindelijk het onderspit zal delven in de fusie. Het was de afgelopen weken erg stil rond de fusieperikelen van de twee Achterhoekse ziekenhuizen. De coronacrisis slokte alle aandacht op. Maar achter de schermen gaan de voorbereidingen voor de toekomstvisie gewoon door, beaamt Joris van Eijk, manager zorg van Menzis. 

Ondertussen is bestuursvoorzitter De Folter, die half maart aantrad,  druk bezig met kennismakingsgesprekken. Daarbij komt ook de fusie en de bouw van het nieuwe ziekenhuis aan de rondweg in Doetinchem volop aan bod. ,,Heel vreemd dat hij nu die hele zaak niet on hold zet en zich volledig op de coronacrisis richt", zegt gepensioneerd internist Chris ten Napel, die vanuit zijn woonplaats Miste in Winterswijk, de zaak van nabij volgt. 

Ongelooflijk lomp

,,Ik vind het ongelooflijk lomp om een volwaardig ziekenhuis als het SKB niet te betrekken bij de opvang van coronapatiënten.” Als specialist was Ten Napel nauw betrokken bij de fusies van ziekenhuizen in Twente. ,,Ik heb gezien hoe bij een fusie de kleinere ziekenhuizen worden afgeschaald. Ik denk dat je juist na deze corona-crisis alles opnieuw tegen het licht moet houden. Dan kun je ook de waarde van een volwaardig basisziekenhuis als het SKB goed beoordelen.”

De Stichting Behoud SKB onthoudt zich van commentaar op de commotie die is ontstaan. ,,Wij vinden het ongepast om het in deze coronacrisis over de fusieperikelen te hebben", aldus Hendrik Jan Mensink.

Het Santiz-bestuur herkent zich niet in de kritiek. ,,We hebben de zorg voor coronapatiënten in het SKB, zowel op de afdeling als IC goed op orde en dit heeft nu de hoogste prioriteit”, is volgens woordvoerder Saskia Steenbergen het standpunt.