Volledig scherm
Hanzepoort in Lochem moet een woon-werk-wijk worden. © ANP

Wonen in deze Lochemse wijk? Dat mag alleen met bedrijf aan huis

LOCHEM - Nieuwbouwwijk Hanzepoort in Lochem mag per se geen gewone woonwijk worden. Mensen die daar wonen moeten een bedrijf aan huis hebben. De deur om toch alleen wonen mogelijk te maken is door een politieke meerderheid dichtgegooid.

Het plan Hanzepoort in Lochem is het gebied tussen het Twentekanaal en de Berkel, bij de Aldi en de Haalmansweg. In dat gebied zijn in eerste instantie 24 kavels voorzien waar een combinatie van wonen en werken mogelijk is. Idee is dat zelfstandige ondernemers hun praktijk, kantoor of atelier kunnen combineren met wonen. 

In het oorspronkelijke plan was echter een ontsnappingsmogelijkheid ingebouwd. Die gaf het college van burgemeester en wethouders de kans om in voorkomende gevallen toch alleen wonen toe te staan. Dat moet voorkomen dat een bedrijfseigenaar die bijvoorbeeld op z'n hoofd valt en daardoor niet meer kan werken verplicht de Hanzepoort zou moeten verlaten.

Een raadsmeerderheid van Gemeentebelangen, D66, CDA en VVD ziet echter bezwaren. In theorie zou daardoor namelijk de mogelijkheid blijven bestaan dat Hanzepoort alsnog een 'gewone' woonwijk wordt. Bovendien zijn er in geval van nood, als bijvoorbeeld een ondernemer arbeidsongeschikt raakt, voldoende waarborgen om schrijnende situaties te voorkomen. Een inschrijving in de Kamer van Koophandel is bijvoorbeeld voldoende om aanspraak te kunnen maken op een woon-werk kavel.