Gele akker in Berkelland door gebruik Roundup
Volledig scherm
Gele akker in Berkelland door gebruik Roundup © Tubantia

‘Wordt Berkelland een gifvrije groene gemeente?’

INGEZONDEN BRIEFBORCULO - Veel hectares landbouwgrond  in Berkelland kleuren weer geelbruin door het gebruik van Roundup. D. T. Brinkhuis uit Ruurlo pleit in een ingezonden brief voor een verbod op glyfosaat.

De gemeente Berkelland zet zich graag op de kaart als een groene gemeente en dat is zij gelukkig ook, het is mooi wonen en leven in de Achterhoek. Maar vele hectaren landbouwgrond in Berkelland kleurde vorig voorjaar weer geelbruin. Dat wijst op massaal gebruik van glyfosaat, een stof die in het middel Roundup zit en onkruid bestrijdt. De boeren zeggen het middel nodig te hebben om het land voor de gewassen goed voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen.

Verschuilt zich achter regelgeving

Maar steeds meer burgers maken zich druk om het gebruik van dit ‘gif’ en wat dat voor gevolgen heeft voor het bodemleven, insecten, vlinders, amfibieën en zelfs de mens. Ze willen maar wat graag dat het stopt. Maar Europa heeft het middel nog een paar jaar vrijgegeven voor gebruik. En daarom verschuilt de gemeente zich nog achter deze regelgeving en durft zij zich niet te profileren als groen zonder gif.

Door middel van schriftelijke vragen aan de gemeenteraad op 13 februari 2020, door GroenLinks en de PvdA om dit te veranderen, kwam als antwoord dat het college van B en W de regelgeving in Nederland en EU volgt. Dit komt doordat het CDA en de VVD in het college dit tegenhouden uit partijbelang.

Pas na 2030

Ook LTO Oost, de belangenclub van de boeren, wil pas na 2030 geen glyfosaat meer gebruiken. Een alternatieve methode om andere gewassen in te zaaien in de winter (zoals de bioboeren) wordt te lastig gevonden en gebruik van andere machines voor de niet-kerende grondbewerking (zoals Twickel) wordt niet toegepast.

Gelukkig heeft de gemeente vorig jaar op een eigen stuk grond in Ruurlo het gebruik van glyfosaat per 2020 verboden aan de boer die op dit land zijn gewassen verbouwt. Ik hoop van harte dat de gemeente dit doorzet en zich profileert als gifvrije groene gemeente.

D. T. Brinkhuis
Ruurlo

  1. Lief! Verstoten geitje Truus liefdevol vertroeteld door ervaren Needs echtpaar
    PREMIUM
    Video

    Lief! Verstoten geitje Truus liefdevol vertroe­teld door ervaren Needs echtpaar

    NEEDE - Trúúúúúúús! Als Jan Geesink zijn fiets bij de dikke boom heeft geparkeerd en de naam roept, komt het kleine geitje op volle snelheid eraan gerend. Ondertussen openen Jan en zijn vrouw Gerrie het hek van het hertenkampje. Truus dribbelt en draait om de benen, eerst bij Jan dan bij Gerrie. En dat is niet alleen in de wetenschap dat haar tweede flesje melk van de dag is gearriveerd.