Volledig scherm
Ziekenhuis SKB in Winterswijk, onderdeel van Santiz. © Frans Nikkels

Ziekenhuis SKB Winterswijk volledig rookvrij: ook op de parkeerplaats

WINTERSWIJK - De Achterhoekse ziekenhuizen worden volledig rookvrij. Bij zowel het SKB in Winterswijk als het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als komt er nog dit jaar een algeheel rookverbod voor het gehele terrein. Dat betekent dat er dan ook niet meer gerookt mag worden op bijvoorbeeld de parkeerplaats maar dat mensen buiten het ziekenhuisterrein moeten gaan staan om te roken.

,,Roken is ongezond en past niet bij de gezonde levensstijl die we als ziekenhuizen promoten’’, zegt Saskia Steenbergen, woordvoerder van Santiz, de overkoepelende organisatie waar de ziekenhuizen onder vallen. ,,Het liefst willen we dat onze patiënten helemaal niet meer roken en dit helpt daar hopelijk bij.’’

Volgens Steenbergen is er nog geen concrete datum waarop de ziekenhuizen rookvrij zijn en wordt het plan u verder uitgewerkt. Bijvoorbeeld over hoe het rookverbod gecommuniceerd wordt.

,,Want we kunnen niet van de één op andere dag zeggen dat mensen niet meer mogen roken. We moeten goed kijken hoe we onze patiënten, medewerkers en bezoekers daarover gaan inlichten en daar voorlichtingsmateriaal bij maken.’’

Rookabri

Met het rookvrij maken van de ziekenhuizen verdwijnt bijvoorbeeld in Doetinchem de zogeheten rookabri op het voorterrein, die daar in 2006 is geplaatst en waar rokers overdekt kunnen roken.

In de jaren daarvoor zaten de meeste rokers nog op bankjes voor de hoofdingang, maar hier kwamen veel klachten over. Mensen vonden het onprettig om eerst door een ‘rookgordijn’ te moeten voor ze naar binnen gingen. Sindsdien is roken voor de hoofdingang verboden.

Een volledig rookvrij ziekenhuis is nog een stap verder, erkent Steenbergen. ,,Maar ook in cafés mag je bijvoorbeeld niet meer roken. Dat het op de ziekenhuisterreinen straks ook niet meer mag, is volgens ons een logische stap.’’

Quote

In cafés mag je niet meer roken. Dat het op de ziekenhuis­ter­rei­nen straks ook niet meer mag, is volgens ons een logische stap.

Saskia Steenbergen, Santiz ziekenhuizen

Trend

Met het rookvrij maken van de ziekenhuisterreinen volgen Slingeland en SKB een trend, die begin 2018 is ingezet. Het Medisch Centrum Leeuwarden werd toen als eerste ziekenhuis in Nederland volledig rookvrij. Later volgden ook de ziekenhuizen in bijvoorbeeld Leiden, Tiel, Deventer en Zwolle. In Zutphen mag nog gerookt worden in enkele zones op het terrein , maar ook daar worden de mogelijkheden om volledig rookvrij te worden onderzocht, net zoals in Arnhem (Rijnstate) en Nijmegen (Radboudumc en CWZ).

Volledig scherm
Nu mag er bij een speciale rookabri nog buiten het Slingeland ziekenhuis gerookt worden. © Jan Ruland van den Brink