Het pand van Hollansche Wind in Oosterbeek is compleet verlaten.
Volledig scherm
Het pand van Hollansche Wind in Oosterbeek is compleet verlaten. © DG

Ziet opa zijn 100.000 euro in windenergie ooit terug?

ENSCHEDE - Investeerders in het omstreden Hollandsche Wind roeren zich en proberen hun inleg in allerijl nog terug te halen. Een belegger heeft een deurwaarder ingeschakeld die volgende maand via de rechter in Almelo anderhalve ton wil terugvorderen.

Een 79-jarige man uit de gemeente Aalten beraadt zich nog. Hij belegde een ton. "Ik wilde van de rente met mijn kinderen en kleinkinderen een weekje op wintersport a 25.000 euro, maar dat gaat nu dus waarschijnlijk niet door. Begin januari zou er voor het eerst iets uitgekeerd worden. Maar als er beslag is gelegd op de rekeningen van Hollandsche Wind, dan zal er wel niks komen."

Piramidespel
Twee weken geleden legde de FIOD voor vele honderdduizenden euro's beslag op bankrekeningen van Hollandsche Wind, toen nog gevestigd in Oosterbeek. Het vermoeden bestaat dat het beleggingsproduct in windenergie oplichting is. Er zou sprake zijn van een piramdespel, oplichting.

Betrokkenen
De betrokken ondernemers achter het omstreden Hollandsche Wind schuiven ondertussen elkaar de schuld in de schoenen. Een van die betrokkenen is oud-politicus en oud-zakenman Wim van der Noordt. De activiteiten worden vanuit een BV geregeld, die op zijn naam staat. Hij zegt echter ‘inhoudelijk’ niets met het omstreden beleggingsproduct te maken te hebben. Hij zou daar naar eigen zeggen alleen personeelsadviezen hebben gegeven. De Enschedeër wijst de Apeldoorner Stefan Seegers aan als ‘de man’ achter het product en Tarcy van Beukering uit Rheden als de verkoopleider. Beiden willen op dit moment geen commentaar geven.

Adres in Enschede
Kort nadat de Fiod inviel, verliet Holllandsche Wind op stel en sprong het kantoor in Oosterbeek. Verontruste beleggers die nu bellen met Hollandsche Wind krijgen amper informatie, maar krijgen wel te horen dat ze nu gevestigd zijn op een adres in Enschede; de straat waar Van der Noordt woont.

'Slechts advies'
Daar is inmiddels ook de deurwaarder langs geweest namens de investeerder van anderhalve ton, die de rechter inschakelt. Van der Noordt: “Ik ben naïef geweest. Bovendien ben ik ernstig ziek. Ik heb amper meegekregen wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Ik word er langzaamaan ingeluisd. Ik gaf er slechts advies op het terrein van personeelszaken en ik stelde mijn BV beschikbaar. Die gebruikte ik toch niet meer. Dat is het."

Niettemin schermen meerdere beleggers met obligatie-overeenkomsten, die door Van der Noordt zijn ondertekend. Maar volgens hem zijn de handtekeningen 'vervalst'.

Website offline
De website van Hollandsche Wind is sinds een paar dagen uit de lucht. Te lezen valt dat de activiteiten vooralsnog gestaakt zijn, en dat het bedrijf tot nader order gesloten is. Het onderzoek door de FIOD en het Openbaar Ministerie naar de handel en wandel van Hollandsche Wind is nog in volle gang. Een woordvoerder zegt dat het onderzoek ook nog wel even gaat duren. De FIOD maakte het onderzoek in een vroeg stadium wereldkundig, om te voorkomen dat nog andere beleggers in zouden stappen.