Zij waren zaterdag op de Zwarte Cross

LICHTENVOORDE - De Zwarte Cross, dat is muziek, theater, stunts, bier en lekker eten. Maar ook mensen, heel veel mensen. Wie zijn zij, waar komen ze vandaan en vooral: waarom komen ze op de Zwarte Cross? Een portretreeks.

Tom uit Eindhoven

Tom Leijdekkers.
Volledig scherm
Tom Leijdekkers. © Jan Ruland van den Brink

Tom Leijdekkers (50) uit Eindhoven is een opvallende verschijning, met twee rode sterretjes aan de krullen van zijn snor. ,,Ja, goedemiddag!”, zegt hij terwijl hij zijn hoed optilt. Confetti daalt neer. ,,Doe ik af en toe om de beleving te verhogen”, zegt de Brabander, die voor de vijfde keer op de Zwarte Cross is.

,,Ik sta met deze knakkers op de camping”, zegt hij, wijzend op zijn acht vrienden die kort na het middaguur al genieten van een biertje. Tom werkt een doos vol loempia’s naar binnen. ,,Ontbijt? Nee, dat was gewoon een broodje kaas met een glas melk, haha!”

Tom geniet op de Zwarte Cross van het relaxte. ,,De Reggaeweide en de Bayou zijn mooi”, zegt hij. ,,Maar ook die boerenlompe gezelligheid, vooral dat vind ik fantastisch!”

Jolien en Rudis uit Lichtenvoorde en Groenlo

Jolien Elschot (links) en Rudis Baks.
Volledig scherm
Jolien Elschot (links) en Rudis Baks. © Jan Ruland van den Brink

Hoogzwanger op de Zwarte Cross? Dat het kan bewijst Jolien Elschot (31) uit Lichtenvoorde. ,,Over vier weken ben ik uitgerekend, dus ik kon precies nog even gaan feestvieren”, zegt de Achterhoekse, die er samen met haar vriendin Rudis Baks (30) uit Groenlo al vijftien jaar achter elkaar komt. ,,We zijn nog in Halle geweest”, zeggen de vriendinnen, die daarmee aangeven dat het festival een jaarlijkse traditie is.

Ook dit jaar weer, Jolien had de tickets al binnen voordat ze zwanger was. Nu duurt het nog vier weken voor ze bevalt, maar missen wilde ze deze editie niet. ,,Mijn vriend rijdt ook mee in de Brommerklasse, die wil ik graag zien.”

Over die vriend gesproken: hij was even bang dat de baby al kwam vóór de Cross, maar dat was dus niet zo. Volgend jaar is hij/zij (het stel weet nog niet wat het wordt) er zeker. Maar het festival overslaan? Dat waarschijnlijk niet, zegt Jolien. ,,We schakelen de oppasoma’s wel in, haha!”

Roelof uit Wolvega

Roelof van der Veen.
Volledig scherm
Roelof van der Veen. © Jan Ruland van den Brink

Het is amper half één of Roelof van der Veen (57) uit Wolvega tikt al twee biertjes tegelijk weg. Het is zijn eerste Zwarte Cross en hij is onder de indruk van wat hij allemaal al heeft gezien. ,,Het mooiste? Alles, een keus kan ik niet maken”, zegt de Fries, die samen met zijn zoon slaapt op de camping. ,,Maar het is hier wel megagroot hoor, ik hou eigenlijk meer van de wat knussere festivals.”

Is dat ook de reden dat dit pas zijn eerste Zwarte Cross is? ,,Nee, ik heb een bucketlist waarop ik elk jaar dingen wil afstrepen. De Zwarte Cross stond daar ook op. Bij deze afgevinkt.”

Afgevinkt, dus volgend jaar niet meer? Nou, nee, zegt Roelof. ,,Dit is zó mooi, De Zwarte Cross blijft vast op mijn lijstje staan!”

De nachobakkers in de Oase

De nachobakkers, met vanaf rechts: Max, Rijsher, Roos, Joris en Anna
Volledig scherm
De nachobakkers, met vanaf rechts: Max, Rijsher, Roos, Joris en Anna © Jan Ruland van den Brink

Met z’n vijven genieten ze nog even van de rust in de Oase, voordat het zware werk begint: Max, Rijsher, Roos, Joris en Anna gaan nacho’s bakken in één van de drie nacho-barretjes op het terrein. ,,Vorig jaar hadden we één nachotentje, nu drie, dus het is wel in trek ja”, zegt Max.

Het vijftal begint ’s middags met werken en stopt daar om 20.00 uur mee. Vervolgens is het feesten, want ze kunnen de hele avond op het terrein blijven. ,,We verheugen ons nu al op Rowwen Hèze en natuurlijk Scooter, als afsluiter op het Hoofdpodium”, zegt Joris.

Een soort werkvakantie dus? ,,Zo kun je het wel zien ja!”, zegt het vijftal in koor.

Sander uit Harenberg

Sander Berg.
Volledig scherm
Sander Berg. © Jan Ruland van den Brink

Met een noodgang glijdt Sander Berg (33) uit Hardenberg omlaag van de glijbaan, waar bezoekers hun eigen stunt kunnen doen. ,,Maar het gaat niet zo hard als het eruit ziet hoor”, zegt Sander, met zijn afgetrainde torso vol zeepsop en grassprieten na zijn glijpartij van tientallen meters hoogte.

Zijn vrienden hebben een teleurstellende mededeling voor hem: zij zouden filmen, maar dat is niet gelukt. ,,Ik had hem op camera-stand staan, dus ik heb alleen een foto”, zegt één van hen.

Het zorgt voor een lach op het gezicht van Sander, die meteen dé oplossing heeft. ,,Dan ga ik zo nog wel een keer!”

Gladys uit Valkenburg

Gladys de Gruiter (geel shirt).
Volledig scherm
Gladys de Gruiter (geel shirt). © Jan Ruland van den Brink

In de Reggaeweide geniet Gladys de Gruiter (59) uit Valkenburg van de relaxte klanken vanaf het podium én van de zon die uitbundig schijnt. ,,Het is hier heel leuk en relaxed”, zegt de Limburgse met een grote glimlach.

Ze is al op heel veel festivals geweest, maar dit is haar eerste Zwarte Cross. En ze is onder de indruk, zegt ze. ,,Het is hier heel overzichtelijk en ook heel fijn: de muziek loopt niet door elkaar hen. Dat heb ik op andere  festivals wel eens anders meegemaakt.”

Toch weet ze nu al dat ze volgend jaar niet nogmaals gaat. ,,Nee, we zijn hier voor een feestje, volgend jaar blijven we weer lekker in de buurt. Daar is genoeg te doen.”

Robbert uit Ruurlo

Robbert Boeijink.
Volledig scherm
Robbert Boeijink. © Jan Ruland van den Brink

‘Working class hero’ staat er op zijn paarse shirt, onder het grote Zwarte Cross-logo. Het is duidelijk, Robbert Boeijink (27) uit Ruurlo is hier aan het werk. Maar dat was ook wel te zien aan de grijper en afvalzak die hij meetorst. ,,We doen dit vrijwillig, voor de tennisvereniging”, zegt Robbert. ,,Maar eigenlijk heb ik helemaal niets met tennis.”

Hoe hij hier dan toch is beland? Via een vriend van de tennisclub, die nog vrijwilligers zocht. En dat liet Robbert zich geen twee keer vragen. ,,Ik mag na dit werk, om 15.00 uur, gratis het terrein op. En morgen (zondag, RA) nog een keer. Ik wilde graag naar de Zwarte Cross, maar alle kaarten waren al uitverkocht... Deze vraag kam dus als geroepen.”

En die zak die hij meedraagt komt snel vol. ,,Als ik een beetje doorwerk heb ik ’m in een half uur vol.” Geen overbodige luxe dus, die extra rol onder zijn arm...