Volledig scherm
© FRANS NIKKELS

Zijn bladkorven in Berkelland wel goed voor de tuin?

BORCULO - Zijn bladkorven eigenlijk wel nodig? Of is het beter dat inwoners van Berkelland het blad gewoon in de tuin laten liggen? Dat laat de gemeenteraad onderzoeken.

Het is herfst en de bladeren vallen massaal van de boom. Om inwoners tegemoet te komen met het opruimen daarvan, plaatst de gemeente Berkelland op tal van plaatsen bladkorven, waar mensen de bladeren uit hun tuin in kunnen gooien.

Maar is dat eigenlijk wel wenselijk? De PvdA zet daar vraagtekens bij. „Insecten schuilen in de winter onder plantenresten en bladeren. En het is goed voor de tuin om bladeren in de borders te laten liggen”, stelt PvdA-raadslid Hans Pelle in een motie.

Daarin wordt het college opgeroepen om onderzoek te doen naar de noodzakelijkheid van de bladkorven en inwoners beter voor te lichten over het nut van het laten liggen van bladeren in de tuin. „Dat is goed voor de biodiversiteit, de vruchtbaarheid van de bodem, dat bestuiving van bloemen en de beperking van ziektes en plagen. Kortom goed voor het welzijn van de mens.”

Volgens VVD-fractievoorzitter Hans Boxem zijn Berkellanders juist blij met de bladkorven, die hij als wethouder ooit invoerde. „Burgers vinden het vervelend als ze weg zouden gaan.” D66 vreest dat Berkellanders de bladeren in de grijze container gooien, als de bladkorven verdwijnen. En volgens wethouder Anjo Bosman worden de bladeren nu door de gemeente gebruikt als grondverbetering in Haarlo.

VVD, D66 en OBL wijzen de motie daarom af. Maar een meerderheid van PvdA, CDA, GB en GroenLinks wil wel een onderzoek naar de bladkorven.