Volledig scherm
Martin Koopman (installateur), Petra Waning en Bert Smeenk voor de gevel met verticaal gemonteerde zonnepanelen. © Jan Houwers

Zonnepanelen aan gevel in plaats van op dak? In Eibergen wel!

EIBERGEN - Wat doe je als je graag duurzaam in je eigen energiebehoefte wilt voorzien, maar geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen? Bert Smeenk en Petra Waning zagen 'verticale zonnepanelen', oftewel panelen tegen de zijkant van een huis, voorbijkomen op het Journaal. Nu zitten ze ook aan de buitenmuur van hun schuur aan de Zwilbroekseweg.

Bert Smeenk: "Het duurde even voor de gemeente erin meewilde. Gevalletje onbekend maakt onbemind, eigenlijk. Maar uiteindelijk is enthousiast meegedacht voor de vergunning", geeft de bewoner de gemeente Berkelland achteraf een pluim. Berkelland heeft de ambitie om de komende jaren in rap tempo veel meer duurzame energie te produceren.

Petra Waning: "We hebben ook naar plekken rondom in het groen gekeken. Maar dat stoort meer, en je zit dan nog met kabels naar het huis."

Topmaanden

Installateur Martin Koopman dokterde het systeem uit. "Met een rendement van 60 tot 80 procent geeft deze zuidgevel ook een goed resultaat. Ik verwacht dat deze installatie goed is voor 5.000 tot 5.500 kilowattuur. Door de positie van de panelen heb je twee pieken voor en na het hoogtepunt qua zon. Ik denk dat april en augustus de topmaanden zullen zijn met daartussen iets mindere productie."

Petra Waning lacht: "Ik zeg: we krijgen een wat mindere zomer en dus geweldige stroomproductie. Laten de mensen er qua vakantie alvast maar even rekening mee houden."

Gunstige positie

De achtergevel van de boerderijschuur staat precies op het zuiden en heeft daarmee een gunstige positie om veel zonlicht te kunnen vangen. De schuine dakvlakken op de west- en oostzijde zijn extra ongeschikt door zowel schaduw van de massieve eiken langs de weg en rondom de boerderij. Een ander argument was dat de dakconstructie oud is en op geen enkele manier kon worden gegarandeerd dat het dak de vracht panelen zou kunnen houden.

Toegepast zijn 29 zwarte LG 300 wattpiek-panelen. Relatief lastig was de montage, want er bleek een centimeter of 5 verloop in de gevellijn te zitten. Dat afstandsverschil tot het metselwerk moest worden opgevangen.