Volledig scherm
PREMIUM
ZOOV verzorgt sinds 1 januari 2017 het vraagafhankelijk vervoer (regiotaxi) in de regio Achterhoek. Vanaf 1 augustus komt daar het leerlingenvervoer bij. © Gemeente Winterswijk

ZOOV op zoek naar ov-passagiers in ‘witte vlekken’ van de Achterhoek

BORCULO - Inwoners van het buitengebied kunnen dit jaar met hun ov-chipkaart ook gebruikmaken van openbaar vervoer op afroep. De Achterhoekse vervoerder ZOOV zoekt daarbij aansluiting op de buslijnen van Arriva.

Quote

Eigenlijk is het vreemd dat Arriva ’s avonds belbussen inzet

Geert-Jan Verzijden, ZOOV

De Achterhoekse vervoerder ZOOV wil het komend jaar meer reguliere passagiers vervoeren. De busjes van ZOOV moeten vooral de inwoners bedienen van de buitengebieden waar geen of nauwelijks openbaar vervoer komt. De provincie stelt 50.000 euro subsidie beschikbaar om een reeks van plannen tot een succes te maken. 

Jaarlijks verzorgen de busjes van ZOOV Op Maat ongeveer 10.000 ritten voor het openbaar vervoer in de Achterhoek. Dat aantal steekt schril af tegen het totaalaantal ritten dat de busjes rijden met mensen die een WMO-pas hebben (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dat zijn tussen de 230.000 en 240.000 ritten. Niet zo vreemd, want ZOOV is in eerste instantie opgezet als alternatief openbaar vervoer voor mensen met een WMO-pas. Omdat de busjes toch rijden is er echter ook de mogelijkheid om reguliere passagiers te vervoeren.