Volledig scherm
© AP

Camera in hoorn moet neushoornstropers stoppen

Als het stropen zo doorgaat wordt over twintig jaar de laatste neushoorn ten grave gedragen, maar dierenbeschermers denken het ei van Columbus te hebben: een verborgen camera in de hoorn.

Quote

Het enige dat uitsterft in het komende decennium is het stropen zelf

Steve Piper, Protect Rapid

De Rapid, wat staat voor Real-time Anti-Poaching Intelligence Device - bestaat uit een camera, een hartslagmeter verbonden met een alarm, en een gps-zender die de locatie van het kadaver nauwkeurig bepaalt. Zodra er een neushoorn neergeschoten wordt, krijgen de autoriteiten een seintje en kunnen ze de jacht op de stropers openen en ze met de auto of helikopter binnen enkele minuten in de kraag vatten. De beelden van de hoorncamera kunnen als bewijsmateriaal worden gebruikt, is het idee.

Dr. Paul O'Donoghue van de Britse Chester University ontwikkelde Rapid vanwege een explosieve stijging van gedode neushoorns. Alleen al in Zuid-Afrika is dat aantal sinds 2007 bijna verhonderdvoudigd. In 2014 werden er ruim 1200 neushoorns gedood, dat is één dier elke acht uur.

,,We moesten een manier vinden om deze dieren effectief te beschermen in het veld", aldus de wetenschapper. Hij denkt dat Rapid dé oplossing is voor de strijd tegen stropers. ,,Je kunt niet sneller zijn dan een helikopter. Door Rapid wordt stropen zinloos."

,,Het enige dat uitsterft in het komende decennium is het stropen zelf", voegt Steve Piper van de nonprofitorganisatie Protect Rapid toe.

Volledig scherm
Sudan, het laatste noordelijke witte neushoornmannetje ter wereld, wordt permanent bewaakt. © epa

Game changer
Dierenbeschermingsorganisaties zijn enthousiast. Claire Bass van Human Society International UK, dat Rapid medefinancierde, roept op het systeem zo snel mogelijk in te zetten.

,,Het verminderen van de vraag is cruciaal voor het behoud van wilde dieren op lange termijn, maar dat moet gepaard gaan met snelle, effectieve actie om de crisis door de stropers te stoppen. De Protect Rapid kan een 'game changer' zijn in de wanhopige strijd tegen stroperij, en de technologie heeft het potentieel om toegepast te worden voor andere dieren die met uitsterven bedreigd worden, waaronder tijgers en olifanten."

Er leven momenteel nog 25.000 neushoorns in het wild, meldt The Independent. Tachtig procent daarvan leeft in Zuid-Afrika. Jaarlijks worden naar schatting 1000 neushoorns gedood. De vraag naar de hoorns is groot in Azië, waar die als statussymbool wordt gezien. Ook worden de hoorns gebruikt voor traditionele Chinese medicijnen.

Volgens het Wereld Natuur Fonds waren er in 1960 meer dan 2000 noordelijke witte neushoorns. Vandaag de dag zijn er nog slechts vijf over. Het enige mannetje, Sudan, wordt permanent met wapens bewaakt in Kenia. Zijn hoorns zijn al verwijderd om stropers de wind uit de zeilen te halen.

Ook de Afrikaanse olifant heeft het moeilijk. Er leven nog 600.000 olifanten in het wild, maar jaarlijks worden er 35.000 door stropers gedood. Zowel olifanten als neushoorns dreigen over 20 jaar uitgestorven te zijn als het stropen in dit tempo doorgaat.