Volledig scherm
PREMIUM
© Annabel Oosteweeghel

Deze vrouwen met kroeshaar gaan voor puur natuur

Kroeshaar chemisch behandelen; steeds meer zwarte vrouwen stoppen ermee. Ze laten zich héél rigoureus knippen en gaan natural. ,,Het voelde bevrijdend om al die plukken af te knippen.”

Als je eigen moeder het zegt, die het op haar beurt weer van haar moeder heeft, dan is het niet zo vreemd dat je als 12-jarig meisje denkt: kroeshaar is niet goed.

Zo was en is het nog steeds in veel zwarte culturen; vanaf het moment dat je naar de middelbare school gaat, ‘mag’ je je haar relaxen oftewel ontkroezen. Dat dat gebeurt met chemische middelen die niet alleen brandwonden kunnen veroorzaken, maar het haar ook beschadigen en in verband worden gebracht met allerlei gezondheidsklachten, neem je daarbij op de koop toe, weet documentairemaakster Sherina Leerdam (28) uit ervaring. Ze liet haar haar jarenlang gladmaken, tot de chemicaliën zoveel schade hadden aangericht dat ze op haar 23ste werd gedwongen tot een big chop. ,,Mijn haar was kapot, alles moest eraf. Dat maakte me onzeker. Zou ik met een natuurlijk kapsel wel een baan krijgen? Een vriendje vinden?”

  1. Schietpartij op kerstmarkt in Straatsburg: ‘meerdere doden en gewonden’
    VIDEO / UPDATE

    Schietpar­tij op kerstmarkt in Straats­burg: ‘meerdere doden en gewonden’

    Bij een schietpartij op de kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg is minstens één dode gevallen en er zijn negen gewonden. De schutter is gevlucht, zegt de Franse politie. Maar diverse Franse media spreken al van drie doden en elf gewonden. Plaatselijke autoriteiten van de stad hebben het al over een aanslag. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is op weg naar Straatsburg.