Fabels over overstappen energieleverancier
Vereniging Eigen HuisSteeds meer consumenten stappen over naar een andere energieleverancier. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dat gemakkelijk en snel. Van april 2017 tot en met maart 2018 stapten 1,3 miljoen huishoudens over en maar liefst 91 procent daarvan is tevreden met de overstap. Met zo’n overstap kun je tot wel 400 euro besparen. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2018 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Vijf vooroordelen over overstappen naar een andere energieleverancier ontkracht.
1. 'Overstappen is gedoe'
Als je eenmaal de keuze voor de nieuwe leverancier hebt gemaakt, is de overstap zelf vaak minutenwerk. Een kwestie van gegevens invullen in een webformulier. Vaak regelt de nieuwe energieleverancier de rest, inclusief het opzeggen van het contract bij de huidige energieleverancier.
2. 'Ik ben al heel lang klant, dus heb een scherp tarief'
Loyaliteit wordt niet beloond in energieland. Energieleveranciers halen nieuwe klanten binnen met aantrekkelijke welkomsttarieven, kortingen en cadeaus en trouwe klanten betalen hiervoor de rekening. Want wie na zijn contractperiode niets doet, krijgt automatisch een ander, vaak duurder tarief. Kijk daarom altijd vóór afloop van het energiecontract welke aanbiedingen dan gelden bij de eigen en andere energiebedrijven.
3. ‘Als ik overstap, word ik tijdelijk afgesloten van energie’
De netbeheerder levert elektriciteit en gas aan huis en de energieleverancier stuurt daarvoor de rekening. Jij bepaalt zelf bij welke energieleverancier je voor jouw verbruik betaalt. Overstappen is slechts een administratieve handeling; je komt dus nooit zonder stroom of gas te zitten door een overstap.
4. 'Overstappen zorgt voor onverwachte extra kosten'
Zolang de datum van overstappen na de einddatum van je energiecontract valt, kan overstappen alleen maar geld opleveren. Overstappen zelf kost niks. Zodra je overstapt, ontvang je van je huidige leverancier een eindrekening voor jouw verbruik. Dit wordt verrekend met de maandelijkse termijnbedragen die je tot dan toe hebt betaald. Stap je over tijdens je contractperiode? Dan moet je meestal een opzegvergoeding betalen. Je kunt ook je nieuwe energieleverancier vragen of het gekozen contract kan ingaan na afloop van je huidige contract. Vaak kan dat al bij een einddatum tot zes maanden in de toekomst.
5. 'Energie vergelijken kost veel tijd'
Op internet kun je inderdaad uren- of zelfs dagenlang op verschillende vergelijkingssites energieprijzen vergelijken. Je kunt je ook gewoon inschrijven bij de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Daarna doet de vereniging de rest: ze organiseren een veiling waaraan gekwalificeerde energieleveranciers kunnen deelnemen. Omdat veel mensen meedoen, bieden de leveranciers een scherpe prijs voor gas en windenergie. De winnende leverancier(s) mogen alle deelnemers via de vereniging een persoonlijk aanbod sturen. Je beslist zelf of je daarop ingaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.