‘Klimaatdoelen in gevaar door krapte stroomnet'
De doelen van het Klimaatakkoord dreigen in gevaar te komen door capaciteitsgebrek op het elektriciteitsnet. Bijna duizend zon- en windenergieprojecten kunnen stranden, omdat ze niet op tijd op het net aangesloten kunnen worden.
Delen per e-mail
Daarvoor waarschuwen de brancheorganisaties voor zonne- en windenergie. Volgens Holland Solar, de Nederlandse WindEnergie Associatie en Energie Nederland is ruim 700 megawatt aan geplande nieuwe projecten voor duurzame energie in gevaar. Dat komt neer op het stroomgebruik van zo'n 250.000 huishoudens.
Projecten raken hun overheidssubsidie kwijt als ze niet op tijd worden gerealiseerd. Maar het bouwen van een zonne- of windpark is geen optie als de stroom niet kan worden getransporteerd.
De Tweede Kamer waarschuwde in september al dat de doelen voor duurzame energie mogelijk in gevaar komen doordat het stroomnet vol raakt en wil dat er met spoed meer netcapaciteit komt. Morgen houden parlementariërs een ‘rondetafelgesprek’ over de problemen met onder meer wetenschappers, netbeheerders en brancheorganisaties.
Vluchtstrook
Een van de manieren om de capaciteit op korte termijn te vergroten, is het benutten van de reservecapaciteit op het net om duurzame energie te transporteren. Zowel producenten van duurzame stroom als de netbeheerders manen minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om haast te maken met het wettelijk mogelijk maken van het gebruik van de 'vluchtstrook' van het net. Wiebes liet eerder weten er positief tegenover te staan. Volgens de netbeheerders komt de leveringszekerheid niet in gevaar. Bij problemen kunnen netbeheerders de reservecapaciteit alsnog vrijmaken voor de levering aan klanten.
De branche pleit er verder voor om subsidietermijnen te verlengen en stelt voor zonne- en windprojecten die in de knel komen toch aan te sluiten. Desnoods kunnen ze op een lager vermogen draaien in afwachting van een beter stroomnet. De overheid zou de kosten daarvan moeten compenseren.
Dunbevolkt gebied
Netbeheerders wijzen erop dat grote zonneparken veelal verrijzen op plekken in dunbevolkt gebied, waar het netwerk er nog niet op is toegerust. Op andere plaatsen is juist de snel groeiende elektriciteitsvraag van datacentra en de industrie het probleem.
Op langere termijn zijn miljardeninvesteringen noodzakelijk, stelt Netbeheer Nederland. Over de verdeling van de rekening moet volgens de organisatie van netbeheerders goed worden nagedacht.
De krapte op het stroomnet speelt al het langst in Groningen en Drenthe, waar veel grootschalige zonneparken verrijzen omdat de grond daar het goedkoopst is. Ook in Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Flevoland, Zeeland, de kop van Noord-Holland, delen van Gelderland en Zuid-Holland kampen de netbeheerders inmiddels echter met problemen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Grote steden worden anti-auto: gemeenten zijn blik op straat beu
Nederlandse binnensteden worden door minder parkeerplaatsen, milieuzones en peperdure parkeertarieven steeds ontoegankelijker voor auto’s. De auto is de paria van de binnenstad geworden. ‘Over tien jaar moet je betalen om de binnenstad in te mogen.’ -
Kapotte bril John Lennon voor veel geld geveild
De bekende ronde zonnebril met de groene glazen van Beatle John Lennon heeft vrijdag bij een veiling in Londen veel meer opgebracht dan verwacht. ‘De meest iconische zonnebril in de geschiedenis van de rock-’n-roll’, zoals veilinghuis Sotheby’s het kleinood noemde, veranderde voor 165.000 euro van eigenaar, terwijl de geschatte waarde 9500 euro was. -
IND wees laatste beroep Bahreinse asielzoeker af
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vorig jaar een verzoek van een Bahreinse asielzoeker om niet te worden uitgezet op het laatste moment afgewezen. Een document dat Ali Mohammed al-Showaikh indiende waaruit zou blijken dat hij niet veilig zou zijn in zijn thuisland, werd niet door de IND gewogen. -
Fikse celstraffen voor pedokoppel: ‘Hun misdrijven zijn onvoorstelbaar ernstig’
Een pedofiel stel uit de Britse stad Colchester (Essex) is vandaag veroordeeld voor het seksueel misbruiken van minderjarige kinderen. Een van hun slachtoffertjes was een jaar oud. Mark Gable (33) en zijn 27-jarige vriendin Jessica Frey kregen celstraffen van respectievelijk 11,5 en 10 jaar. -
Crisis in provinciehuis Brabant na boerenprotest, CDA stapt uit coalitie
Het CDA heeft de coalitie in de Provinciale Staten van Noord-Brabant verlaten tijdens het debat over het stikstofbeleid. Tijdens de stemming over een deadline voor de boeren om aan de stikstofnormen te voldoen, stapte de partij op.
-
Jan Slagter werkt aan kinderversie van Heel Holland Bakt
,,Bakkertjes klaar, bakken maar.” Jan Slagter heeft serieuze plannen voor een versie van Heel Holland Bakt met kinderen. Dat onthult hij aan deze site. -
Gerard Joling lijkt eindelijk weer verliefd: ‘Even kijken hoe het gaat’
Gerard Joling lijkt dit jaar een romantische kerst tegemoet te gaan. De zanger is al geruime tijd vrijgezel, maar bekende vanavond bij RTL Boulevard dat er een man in zijn leven is. ,,Ik ben nog aan het kijken hoe het gaat.” -
Zwangerschappen eisten zware tol van Kim Kardashian: ‘Artsen wilden me niet meer helpen’
Realityster Kim Kardashian (39) heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze een paar moeilijke zwangerschappen achter de rug heeft. Het is de reden waarom haar twee jongste kinderen via een draagmoeder ter wereld kwamen. Maar de details hield Kim al die tijd grotendeels voor zichzelf. Tot nu.