Volledig scherm
© thinkstock

Okapi op lijst bedreigde diersoorten

De okapi is opgenomen op de lijst van bedreigde diersoorten van natuurbeschermingsorganisatie IUCN. De nauwe verwant van de giraffe wordt in zijn voortbestaan bedreigd door stroperij en vernietiging van zijn leefgebied.

Okapi's leven in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Ze zijn een nationaal symbool van het Afrikaanse land en staan op Congolese bankbiljetten. Maar als de trend doorzet, zijn ze straks alleen nog in dierentuinen te bewonderen.

Stropers bejagen de dieren voor hun vlees en huiden. Ook de aanwezigheid van rebellengroepen en illegale mijnbouw in hun leefgebied doen de soort geen goed.

De nieuwste versie van de rode lijst is vandaag gepubliceerd. De IUCN heeft niet uitsluitend slecht nieuws te melden. Met een aantal dieren, zoals de lederschildpad, twee albatrossoorten en de eilandvos, gaat het iets beter dan voorheen, vooral door menselijk ingrijpen.

Volgens de criteria van de IUCN worden in totaal 21.286 diersoorten met uitsterven bedreigd.

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.