Twee jaar na de Turkije-deal: 'De vluchtelingencrisis kan zo weer oplaaien'
Precies twee jaar geleden ondertekenden de EU en Turkije de deal die een eind maakte aan de eindeloze stroom vluchtelingenbootjes tussen Turkije en Griekenland. Maar de architect van die deal is ontevreden. ,,De crisis kan weer oplaaien. De situatie is niet stabiel”, zegt Gerald Knaus.
In vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos braken vorige week gevechten uit tussen de kampbewoners en de politie. De vlam sloeg in de pan in het overvolle kamp tijdens een protest tegen de uitzichtloze situatie waarin de asielzoekers zich bevinden. Aan het eind van de dag moesten elf mensen worden behandeld ‘vanwege traangas en paniekaanvallen’, meldde Artsen zonder Grenzen. Zij, en talloze andere hulporganisaties, wanhopen al maanden over de erbarmelijke toestanden op de eilanden.
,,We zijn gewend geraakt aan de beelden van de slechte omstandigheden waaronder asielzoekers leven in de kampen daar. En daarom doen we er eigenlijk nauwelijks iets aan”, zegt Gerald Knaus, directeur van de Europese denktank ESI. ,,Sommige mensen zijn zelfs blij met die beelden omdat ze hopen dat het migranten afschrikt hierheen te komen.”
'Teleurgesteld'
Oostenrijker Knaus is teleurgesteld. De directeur van het Europese kenniscentrum wordt alom gezien als de man die de omstreden Turkije-deal in de steigers zette. Hij leverde de politiek eind 2015 een blauwdruk voor de oplossing van het probleem dat toen Europa overheerste: de duizenden vluchtelingen die elke dag in rubberbootjes vanaf de Turkse kust de oversteek waagden naar de Griekse eilanden, om eenmaal daar dwars door Europa verder te trekken naar hun eindbestemming, meestal Duitsland, Nederland of Scandinavië. Op 18 maart 2016 zetten de EU en Turkije hun handtekening onder een deal waarin Turkije beloofde alle migranten die na die datum in Griekenland aankwamen weer terug te nemen, in ruil voor miljarden euro’s Europese steun aan de vluchtelingenopvang in Turkije zelf. Het moest alle botmigranten ontmoedigen om aan hun gevaarlijke reis te beginnen. Tegelijkertijd gingen de Griekse eilanden op slot: migranten mochten niet langer de veerboot naar het vasteland nemen.
De Deal
Wat wel werkte: het aantal bootjes dat aankwam op de Griekse eilanden daalde drastisch. Wat een probleem bleek: wat doe je met alle vluchtelingen en migranten die al op de eilanden zijn en hen die er ondanks De Deal toch nog aankomen? Het gevolg: al twee jaar lang kampen de Griekse eilanden met overvolle opvangkampen en daarmee gepaard gaande onrust en oproer onder de migranten én de eilandbewoners. Er zitten nu nog 11.000? asielzoekers op de eilanden en daar komen er vrijwel iedere dag nog bij. ,,Een onmenselijke situatie”, vindt Knaus.
De oorzaak: het falende Griekse asielsysteem. Of beter: het falende Europese asielsysteem. ,,We slagen er nauwelijks in om mensen die volgens de deal terug moeten naar Turkije ook echt terug te sturen. Mensen op de eilanden wachten maanden op beslissingen. Je zou zeggen dat we er in twee jaar tijd een functionerend systeem voor hadden moeten kunnen optuigen. Maar er is een gebrek aan focus nu het grootste probleem, de ongecontroleerde stroom vluchtelingen die door Europa trok, is opgelost.” Maar ook nu komen er nog wekelijks meer mensen in bootjes aan op eilanden dan dat er worden teruggestuurd naar Turkije: zo kwamen er in januari 1600 mensen met bootjes aan op de eilanden, 47 gingen er gedwongen terug.
'Nederland doet het goed'
Waarom kan Griekenland niet wat Nederland doet, stelt wetenschapper Knaus. ,,Bij jullie weten de meeste asielzoekers binnen een paar weken waar ze aan toe zijn. Natuurlijk is ook het Nederlandse systeem niet perfect, maar er zijn in ieder geval voldoende rechters en opvangfaciliteiten.”
De druk op het Griekse eilanden wordt de laatste maanden iets minder. Kwetsbare vluchtelingen (gezinnen, alleenreizende minderjarigen) worden door de Grieken alsnog overgebracht naar het vasteland en daar tijdelijk in woningen ondergebracht. Het is geen oplossing, stelt Knaus. Hij ziet dat het aantal mensen dat de oversteek waagt weer aan het stijgen is. ,,Het verhaal is nu al twee jaar lang dat als je asiel aanvraagt, de kans klein is dat je echt wordt teruggestuurd naar Turkije. Dan wagen mensen toch hun kans, ook omdat ze weten dat als de eilanden te vol raken ze misschien worden doorgestuurd naar het vasteland, en daar kun je met smokkelaars weer verder Europa in. Kortom: de situatie is niet stabiel, de crisis kan weer oplaaien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Toekomst Floriade in gevaar na fiasco Almere: ‘Mensen gaan geen 35 euro betalen voor paar simpele paviljoens’
Het voortbestaan van de Floriade is in serieus gevaar nu de editie in Almere op een steeds groter fiasco uitloopt. Bezoekers blijven weg en de verliezen stapelen zich op. Heeft de ooit prestigieuze wereldtuinbouwtentoonstelling nog toekomst? -
PREMIUMhoe is het nu met?
Atomic Kitten toch niet met nieuwe muziek: ‘Te veel lol met Whole again en The tide is high’
Waar zijn ze gebleven? Sterren van toen die uit de schijnwerpers zijn verdwenen. Vandaag de Britse meidengroep Atomic Kitten, vooral bekend van de monsterhit Whole again uit 1999. ,,Weggeweest? We treden al jaren bijna elk weekend op!’’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Di-rect en Davina Michelle maken line-up Appelpop compleet
Ook Di-recht en Davina Michelle treden dit jaar op tijdens Appelpop. De organisatie van het gratis festival in Tiel maakte zaterdag de line-up compleet met de toevoeging van de laatste namen. -
Rob Stenders brengt Tineke de Nooij (81) half jaar na afscheid alweer terug op de radio
Nog geen half jaar nadat ze met pensioen ging, is Tineke de Nooij teruggekomen van haar beslissing om te stoppen met radio maken. Het 81-jarige icoon krijgt binnenkort zendtijd op het digitale themakanaal Vintage Veronica van Radio Veronica. Dat zegde zenderbaas Rob Stenders zaterdag toe nadat De Nooij kenbaar maakte dat ze spijt had van haar vertrek. -
Acteur gewond geraakt tijdens opnames My Big Fat Greek Wedding 3
Een acteur is gewond geraakt door een ongeluk tijdens opnames van de film My Big Fat Greek Wedding 3 in Griekenland. Volgens Griekse media botsten er vrijdag tijdens het filmen bij het eiland Attica twee speedboten tegen elkaar en liep een Griekse man daardoor lichte verwondingen op.