Aangeboden door Slag bij Vlaardingen
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Tubantia zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Vlaardingen 1018

Vier 1000 jaar Slag bij Vlaardingen mee

Slag bij VlaardingenDe Slag bij Vlaardingen in 1018 is gewonnen en dat viert Vlaardingen.Na het drukbezochte en goed verlopen evenement Slag bij Vlaardingen afgelopen weekend in de Broekpolder verandert ook de Vlaardingse binnenstad op 15 en 16 juni in het Flardinga van 1018. Waylon is zaterdagavond 16 juni de hoofdact op het Vlaardingen 1018 Popfestival.

Middeleeuws Stadsspektakel - 15 en 16 juni

Volledig scherm
Waylon © Vlaardingen 1018

Het Stadsspektakel in de Vlaardingse binnenstad begint op vrijdagavond 15 juni met een zegetocht voor graaf Dirk III. Acteur Joris Lutz kruipt in de huid van de graaf. Hij verruilt later zijn zwaard voor een gitaar in de rockopera Dirk III Superstar. Direct na de rockopera zetten de DJ’s van De Hitmachine het Vlaardingse stadhart op zijn kop.

Volledig scherm
Stadsspektakel © Vlaardingen 1018

Tijdens het Stadsspektakel slingert een markt door de binnenstad met handelsreizigers, marskramers en ambachtslui. De eetzaal van het Stadsspektakel is rondom de Grote Kerk. Reserveer vooraf je middeleeuwse vijfgangenmenu. Bij het stadhuis kun je je vergapen aan een middeleeuwse trouwstoet, want twee stellen beloven elkaar eeuwige trouw op zaterdag 16 juni. Tijdens de Flardinga Obstacle Battle op zaterdag 16 juni op de Westhavenplaats strijden teams tegen elkaar met boomstammen rollen, dolle-stier-rijden en klim- en klauterpartijen. In de Grote Kerk is het zaterdag 16 juni vrije inloop bij muzikale optredens, met als uitsmijter een meezingconcert. Die zaterdag is ook het Vlaardingen 1018 Popfestival. De line-up: Bigband Jazz aan de Waterweg, Popkoor Diamond, The Amazing Stroopwafels, Gitaarschool VLD, Splendid, Zang- en Muziekcentrum Vlaardingen, KD40 met Jan de Ligt, Funkanizers, Waylon en De Hitmachine.

Programma Stadsspektakel

Historische veldslag

In het jaar 1018 stuurt de Duitse keizer een grote vloot met soldaten naar de nederzetting Flardinga. Hier komt het tot een veldslag met de opstandige graaf Dirk III en zijn mannen, die zij aan zij vechten met Vlaardingse boeren. Dirk III komt als winnaar uit de strijd. De gewonnen Slag bij Vlaardingen luidt een bloeiperiode in van het graafschap West-Frisia, waaruit rond 1100 Holland ontstaat.

Het historische verhaal in vogelvlucht

Volledig scherm
Vlaardingen anno 1018 © Vlaardingen 1018