Aangeboden door Vereniging Eigen Huis
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Tubantia zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Vereniging Eigen Huis

Waarom stijgt de energierekening in 2019 en wat kun je zelf doen?

Vereniging Eigen HuisEen huishouden betaalt, met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3330 kWh en 1470 m3 gas per jaar, in 2019 ruim € 160,- meer aan belastingen op de energierekening. Dat blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis. Wat zijn daar de oorzaken van? En wat kun je doen om de schade te beperken?

Hoe is de energieprijs opgebouwd

De prijs die je maandelijks betaalt voor gas en elektriciteit is opgebouwd uit drie elementen:

1. Leveringskosten: Je betaalt voor de hoeveelheid gas en stroom die je verbruikt. Daarnaast worden er vaste kosten in rekening gebracht voor de dienst die de energiemaatschappij levert en je betaalt een eventuele regiotoeslag voor gas.

2. Belastingen en heffingen: de energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

3. Netbeheerkosten: de kosten die de netbeheerder rekent voor jouw aansluiting op het energienetwerk.

Op de belastingen en netbeheerkosten heb je zelf geen invloed. Met de keuze voor je energieleverancier heb je wel invloed op de leveringskosten.

Waarom de energierekening in 2019 is gestegen

Volledig scherm

Dat de energierekening zo fors omhoog is gegaan, heeft drie oorzaken:

• De energiebelasting op gas stijgt, de belasting op elektriciteit daalt. Zo probeert de overheid o.a. de aanschaf van een warmtepomp te stimuleren. Deze verbruikt stroom en geen gas. Op dit moment verbruiken de meeste huishoudens in verhouding nog altijd meer gas dan elektriciteit en ben je dus duurder uit.

• Huishoudens die elektriciteit verbruiken, hebben in 2019 recht op een korting op de energiebelasting van € 311,62 (incl btw). Ten opzichte van 2018 heeft het kabinet deze tegemoetkoming verlaagd met bijna € 62,- (incl btw).

• De overheid stelt steeds meer subsidie beschikbaar om duurzame energieprojecten te bekostigen. De bijdrage die huishoudens en bedrijven daaraan leveren neemt ieder jaar verder toe via de Opslag Duurzame Energie.

Wil je weten wat de belastingverhoging voor jou betekent? Reken het uit met de energiebelastingtool van Vereniging Eigen Huis

Wat je kunt doen om op energiekosten te besparen

Als je energieverbruik dit jaar gelijk blijft aan 2018, is de kans dus groot dat je meer gaat betalen. Het loont dan ook de moeite om te kijken hoe jij energie kunt besparen. Denk bijvoorbeeld eens aan het (beter) isoleren van je woning. Ook een investering in zonnepanelen of een warmtepomp is misschien een interessante optie voor je.

Heb je niet de middelen, tijd of zin om een dergelijke investering te doen? Door over te stappen naar een andere energieleverancier bespaar je vaak al aanzienlijk op de leveringskosten. Met de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis is dat heel eenvoudig. Je schrijft je vrijblijvend in en na de veiling ontvang je een aanbod. Is het interessant? Dan wordt de overstap voor je geregeld.