Wandelaars in Milaan, waar in de omgeving veel besmettingen met het coronavirus zijn
Volledig scherm
PREMIUM
Wandelaars in Milaan, waar in de omgeving veel besmettingen met het coronavirus zijn © EPA

Zijn die quarantaines niet wat overdreven? En zes andere vragen aan dé corona-expert

Met een besmetting vlak over de Duitse grens komt het coronavirus steeds dichterbij. Tegelijkertijd sterven nog altijd veel meer mensen aan normale griep dan aan het nieuwe virus. Zijn de draconische maatregelen tegen Covid-19 niet wat overdreven? Zeven vragen aan Marion Koopmans, hoofd van de afdeling virologie van het Erasmus MC en adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In Langbroich, vlak over de grens bij Sittard, zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten nadat maandagavond een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Italië heeft een hele regio afgegrendeld. Is dat werkelijk nodig? Tot nu toe stierven 2700 mensen aan het coronavirus, het gros in China. Dat is maar net iets meer dan het aantal slachtoffers dat een gemiddelde griepgolf elke winter alleen al in Nederland maakt.
,,We zien dat het virus te stoppen is met quarantainemaatregelen. Dat is bewezen in Wuhan, waar het aantal besmettingen sinds drie weken afneemt. En op veel plekken waar het virus door reizigers heen is gebracht, zoals de zestien eerdere gevallen in Duitsland. Door de maatregelen daar zijn wij ook geholpen, omdat ze een heleboel nieuwe besmettingsgevallen hebben voorkomen.’’

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.