Volledig scherm
Bestuurslid Riet Abcouwer (links), hier met Christien van Wijk, voorzitter van Open Ateliers Almelo. © Lenneke Lingmont

Almelo maakt zich op voor 27e editie van Open Ateliers Dagen

5 vragenVoor de 27ste keer worden volgend weekeinde de Open Ateliers Dagen met Atelierroute gehouden. Namens de organisatie gaat bestuurslid Riet Abcouwer in op de betekenis van het kunstfestijn in Almelo.

1. Wat is de kernactiviteit bij de 27ste editie van Open Ateliers Almelo?

"Welgeteld 37 Almelose kunstenaars zetten hun atelierdeuren open voor het publiek. Via een 27 kilometer lange fietsroute kunnen de mensen de ateliers bezoeken. In het Huis van Katoen en Nu staat van alle artiesten die meedoen een kunstwerk. Zo kun je al zien wat je aanspreekt en wat niet."

2. Is de 27ste editie anders dan de voorgaande jaren?

"Nee, niet echt. Wel slaan sommige artiesten een jaar over en komen er nieuwe bij. Maar het concept blijft hetzelfde, omdat het zo'n leuke happening is. Iedereen is enthousiast. Wij zelf vinden het heel mooi dat het evenement telkens nieuw publiek trekt."

3. Er is ook een art caching-wedstrijd. Wat is dat?

"Bezoekers kunnen aan die wedstrijd meedoen. Onderling wisselen kunstenaars kunst uit. Deelnemers moeten dan het kunstwerk herkennen dat niet thuishoort in het bewuste atelier. Dat kunnen ze op een lijst invullen. Diegene met de meeste goede antwoorden, mag 200 euro besteden bij één van de kunstenaars."

4. Zijn deze dagen echt nodig voor de kunstenaars?

"Absoluut. Kunstenaars vinden het sowieso leuk om hun werk te tonen aan het publiek en soms worden er dingen verkocht. Open Ateliers Almelo brengt kunstenaars meer bekendheid."

5. Wanneer zijn de dagen wat jullie betreft een succes?

"Als er zoveel mogelijk bezoekers komen. We vinden het ook belangrijk dat de kunstenaars in het buitengebied goed bezocht worden. Dat is wat verder weg van de stad en vaak nemen mensen niet de moeite om daarheen te gaan. Dit willen wij tegengaan door middel van de fietsroute, dus we hopen dat het droog blijft."

Het startsein wordt op zaterdag 21 september om 11.00 uur gegeven door wethouder Jan Martin van Rees. Dat gebeurt bij het Huis van Katoen en Nu. De ateliers zijn op zaterdag open van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 16.00 uur. De Grote Kerk is dan open van 13.00 - 16.00 uur.

Almelo e.o.