Volledig scherm
Almelo gaat werken naar voorbeeld van Estland. © Christian van der Meij

Almelo wil digitale koploper van Nederland worden

ALMELO - Almelo wil de digitale koploper van Nederland worden. Het moet de inwoners zo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt om zaken te regelen waarbij ze de gemeente nodig hebben.

Inwoners betrekken bij het beleid van de gemeente en het contact zo gemakkelijk mogelijk maken. Dat is het doel van de gemeente Almelo. Daarom werkt ze met vier andere gemeenten in Nederland aan verdere digitalisering. Samen met Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard ondertekent Almelo het manifest 'Van Estse inspiratie naar Nederlandse uitvoering'.

Estland als voorbeeld
De gemeente gaat namelijk werken naar voorbeeld van Estland. Dat land wordt gezien als wereldwijde koploper als het gaat om digitalisering. En dat wil Almelo ook worden. "Digitale dienstverlening wordt vaak gezien als onpersoonlijk, maar het biedt vooral veel voordelen", zegt wethouder Irene ten Seldam. "Het is fantastisch om met deze vier gemeenten een kopgroep te vormen."

Quote

Het is fantas­tisch om met deze vier gemeenten een kopgroep te vormen

Wethouder Irene ten Seldam

De gemeente gaat op diverse terreinen experimenteren, zoals stemmen via een app die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 als proef wordt gebruikt. Maar al veel eerder wordt digitalisering ingezet. Bijvoorbeeld bij een project rond herontwikkeling, zoals in het Nieuwstraatkwartier. Inwoners wordt gevraagd digitaal mee te praten over hoe die herontwikkeling eruit moet zien. "Wat willen jullie met je wijk? En hoe kijk je naar je wijk? Dat zijn vragen die we mensen gaan stellen", vertelt applicatiebeheerder Patrick Jonkman.

Digitaal patiëntendossier
Ook moet het gemakkelijker worden om je eigen gegevens te beheren. "Vergelijk het met een digitaal patiëntendossier", legt Evelien van Rijswijk uit. "Als jij je huisarts toestemming geeft je medicatieoverzicht met alle apothekers te delen, kun jij bij alle apotheken je medicijnen ophalen. Dat werkt ook zo met gegevens waar de gemeente over beschikt."

Zo kan ervoor gekozen worden de bank inzicht te geven in de gegevens die nodig zijn bij het afsluiten van een hypotheek. Of de werkgever toegang te geven tot een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die de overheid beschikbaar heeft. Inwoners kunnen zelf bepalen aan wie ze voor welke informatie toegang geven.

Studiereis
Van Rijswijk en Jonkman zijn eind 2016 samen met ambtenaren van 25 Nederlandse gemeenten op studiereis geweest naar Estland, een land waar de overheid bijna alles digitaal regelt. "Waarom zij wel en wij niet?", stelt Jonkman. De vijf gemeenten slaan daarom de handen ineen om samen te werken aan verdere digitalisering.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.