Volledig scherm
Een van de vissen die gered is uit de vijver achter het oude stadhuis. © Harry Lubbers

Almelose dierenvrienden in de bres voor spartelende vissen in bijna leeggepompte vijver

ALMELO - „Dit kan gewoon niet. Zo kun je niet met dieren omgaan”. Almeloër Harry Lubbers en zijn zoon Andreas zijn in de bres gesprongen voor honderden vissen in de vijver achter het oude gemeentehuis.

Volledig scherm
De bijna leeggepompte vijver achter het oude stadhuis. © Hans Brok

Sloop

Vanwege de sloop en verbouwing van het oude stadhuis is de vijver grotendeels leeggepompt. Er staat nog maar een centimeter of tien water in de grote betonnen bak. Lubbers woont in de buurt en zag het gebeuren. In de weken voor het sloopwerk was hij al bezig wat vissen te vangen en naar het kanaal te brengen. Toen het leegpompen van de vijver begon, kwam hij in actie. 

Vangen

Samen met zijn vader schakelde hij de dierenbescherming in. Om alvast wat vissen van hun dood te redden, heeft Harry Lubbers samen met een kennis donderdagavond een aantal vissen gevangen. „Dat viel niet mee in het donker. Toch hebben we er een aantal weten te pakken. Er zit nog van alles in. Veel grondelingen, voorns, giebels en karpers.” De vissen, waaronder een kleine karper en een ruisvoorn (beschermde diersoort), zijn uitgezet op een andere plek in de stad.

Goudvissen

Gistermorgen was goed te zien hoe laag het water staat. Formeel mag je niet bij de vijver komen, omdat er bouwhekken omheen staan. Vanaf de vijverrand is niet alleen een school kleine goudvissen te zien. Wie goed kijkt, ziet honderden kleine visjes door het dunne laagje water schieten.

Niet meer pompen

Gelukkig lijkt het er op, dat ze het toch gaan redden. De politie is er bij geweest en heeft besloten dat er niet meer water uit de vijver gepompt mag worden. Lubbers is er blij mee en hoopt dat de vissen zorgvuldig naar nieuw zwemwater worden gebracht. Een woordvoerder van Kamphuis Sloopwerken, nu volop bezig, zegt dat nog niet bekend is hoe en wanneer dat gaat gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.