De rechtbank in  Almelo
Volledig scherm
De rechtbank in Almelo © Carlo ter Ellen DTCT

Almelose rechtbank in de fout: straf bruiloftschutter hoger dan wettelijk mogelijk is

ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft de bruiloftschutter van Beckum een hogere straf opgelegd dan wettelijk mogelijk is. Dat zeggen strafrechtdeskundigen. De rechtbank ontkent niet dat er sprake is van een vergissing.

Bruiloftschutter Tugay G. (23) uit Almelo werd dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Februari vorig jaar verwondde hij tijdens een bruiloft in Beckum Palace drie gasten door om zich heen te schieten en een half jaar later schoot hij in Almelo een man neer die hij kende uit het drugscircuit.

Advocaat Bob Tijkotte ontdekte de fout toen hij online bij Rechtspraak.nl de uitgebreide versie van het vonnis aan het lezen was. Hij is op geen enkele manier bij de zaak betrokken, maar volgt veel jurisprudentie en vond deze strafzaak vanwege de toedracht bijzonder.

Gijzeling

De rechtbank legde een celstraf van 15 jaar op en 801 dagen gijzeling als G. de schadevergoeding niet zou betalen. Beide elementen zijn hoger dan het maximale dat is toegestaan bij de betreffende aan G. verweten delicten, namelijk 13 jaar en 4 maanden cel en 365 dagen gijzeling.

Almelo ontkent niet dat het met het vonnis fout zit. De rechtbank wil evenmin de vraag beantwoorden of het vonnis conform de wet is. Ze komt met een schriftelijke reactie: „In zijn algemeenheid gaat de rechtbank niet in op na de uitspraak gerezen vragen over vermeende onjuistheden in het vonnis. De rechter heeft gesproken door zijn uitspraak, die uitspraak ligt er nu en in een eventueel hoger beroep zal het gerechtshof oordelen over de uitspraak van de rechtbank”.

Advocaat Tijkotte zegt dat de rechtbank de mogelijkheid heeft uit zichzelf het vonnis te herzien. Almelo wil op die mogelijkheid niet reageren. G. is in hoger beroep gegaan. Daar moet blijken wat de gevolgen van de fout zijn.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.