Volledig scherm
Het uit de centrale hal verwijderde doek. © Rechtbank Overijssel

Almelose rechtbank verwijdert
aanstootgevend schilderij

ALMELO - De Rechtbank Overijssel heeft een schilderij verwijderd uit de centrale hal van de rechtbank in Almelo. Het gaat om het werk Gevangen liefde, dat gemaakt is door de in 2005 overleden kunstenaar Jan Gierveld. 

Op het schilderij is onder meer een vrouw met ontblote borst afgebeeld die wordt ingefluisterd door een duivel. Het schilderij is deze week verwijderd nadat er meerdere klachten over zijn binnengekomen van bezoekers van de rechtbank.

Het rechtbankbestuur heeft voor de zomer al het besluit genomen het werk te laten verwijderen. Een recente klacht over het doek was voor het bestuur van de Rechtbank Overijssel de spreekwoordelijke druppel om het werk te verwijderen. President Bart van Meegen van de Rechtbank Overijssel: „De inrichting van de rechtbank moet ondersteunend zijn aan onze taak, namelijk onafhankelijke en deskundige rechtspraak. Bezoekers komen hier in de eerste plaats voor hun rechtszaak, als partij, verdachte of slachtoffer. Uit de klachten blijkt dat sommige bezoekers de betekenis van dit schilderij – het recht dat slachtoffers in bescherming neemt tegen het kwaad - niet begrijpen en er aanstoot aan nemen. Dan doet dat afbreuk aan onze taak en daarom geven we het een andere plaats in het gebouw.”

Het markante werk - het doek is vier bij vier meter - hangt sinds 1995 in de centrale hal van de rechtbank, die voor publiek toegankelijk is. Het werk krijgt een nieuwe plek, elders in het gebouw.

Poll

Almelose rechtbank haalt schilderij met blote borst weg

  • Terecht, in de rechtbank horen geen pikante plaatjes (12%)
  • Wat een preuts gedoe om een doek dat er al 26 jaar hangt (84%)
  • Kan de rechter daar geen uitspraak over doen? (4%)
1906 stemmen

Almelo e.o.