Volledig scherm
Scholieren krijgen tips voor project om eigen omgeving duurzamer te maken © Ina Bos

Almelose scholieren strijden om titel ‘Adviseurs van de Toekomst’

ALMELO - Scholieren van Het Noordik en basisschoolleerlingen uit Almelo gaan proberen om dé Adviseurs van de Toekomst te worden op het gebied van duurzaamheid. Op 23 mei wordt bekendgemaakt welke kinderen de opdracht van de gemeente Almelo als beste hebben ingevuld.

Dertig kinderen, verdeeld over zes ‘adviesbureaus’, gaan uitzoeken hoe hun eigen leefomgeving duurzamer kan worden gemaakt. Hoe help je bijvoorbeeld je school van het gas af? Gisteren werd door de Almelose wethouder Eugène van Mierlo de opdracht aan de kinderen officieel overgedragen. 

Bewustmaken 

Docent Bert Sierink van Het Noordik is coördinator van de zogeheten Doorstroomklas’ Hij schat het belang van het project hoog in. „Het is goed om kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van het milieu en ze daarom mee te laten denken in oplossingen in hun eigen leefomgeving.”

Speeddaten

De groepjes kregen de mogelijkheid om te ‘speeddaten’ met vier professionals van de gemeente Almelo. Zo hielpen specialisten op het gebied van klimaat, energietransitie, en stadsland- en stedenbouw de kinderen een eindje op weg. Eens per week komen de groepjes bij elkaar om te brainstormen en ideeën uit te werken.

Onbevangen blik

Volgens Sierink kijken jongeren heel anders naar dit thema dan volwassenen. „Als volwassene zie je snel beren op de weg, terwijl kinderen heel onbevangen tegen dingen aankijken. Dat ongeremde denken hebben we rondom dit thema hard nodig.”

Elk adviesbureau komt met een eigen duurzaamheidvoorstel voor de gemeente Almelo en presenteert dit op 23 mei aan de gemeente Almelo. Het beste idee gaat naar de Overijsselse wedstrijd in het provinciehuis in Zwolle.

Almelo e.o.