Volledig scherm
Een heel team in de laadbak © Peter van Meerten

Almelose trainer in Thailand: weinig passie voor teamsporten

ALMELO - Het record aantal kinderen in de bak van een pick-up in Thailand is vijftig. De politie treedt er niet tegen op. Maar zitten er 26 kinderen in een bus voor 25 dan is de chauffeur zijn rijbewijs kwijt. “De perceptie in Thailand is anders”, constateert de Almelose voetbaltrainer Peter van Meerten nuchter.

Van Meerten verblijft nu twee weken in het Thailand om Nederlander Ben Ceelen te helpen bij het verbreden van diens Star Sports Academie in Songkhla, in het gebied dat grenst aan Maleisië. Kinderen uit alle lagen van de samenleving moeten via sport een kans krijgen op een beter bestaan.

Dit weekend doet hij met de kinderen die hij onder zijn hoede heeft, opnieuw mee aan een toernooi. Het vervoermiddel is een pick-up en hoewel het volgens Nederlandse maatstaven absoluut ondenkbaar is dat die opeen worden gepakt in de laadruimte, vindt hij dat nu goed. “Ik ben open minded”, zegt hij. “Dit zijn hun regels”. En daarmee moet hij het doen.

Van Meerten heeft zich deze week de tijd gegund voor een fietstochtje het land in. Hij vertelt ontdekt te hebben wat het drugsprobleem van deze regio is. Kinderen en ook ouderen kopen ijsjes, lopen daarmee de bossen in om die met bepaalde bladeren in te wrijven waarna ze in een roes terecht komen en in slaap vallen.

Op een dag zou hij een gymles gaan geven op een plaatselijke school. Omdat hij op het schoolplein na schooltijd jongens en meisjes samen zag ballen, bedacht hij er een gezamenlijk basket- en volleybalspel van te maken. Een docent wiskunde met wie hij contact had, vond het prima. Maar de docent godsdienst kwam naar buiten gesneld en vertelde dat dit niet de bedoeling was. Van Meerten paste de les aan.

Volledig scherm
Jongens en meisjes ballen samen op schoolplein © Peter van Meerten

Van Meerten heeft Engels als taal om met de voetballers te spreken, laten varen en is overgestapt op Nederlands in combinatie met gebaren. Engels gaat de Thai niet makkelijk af. Nederlands pikken ze eerder op, is zijn indruk. Soms gooit hij er wat woorden Maleis tussen door, die hij ooit van zijn vader leerde, die hofmeester bij de marine was en twee keer op Nieuw Guinea voer.

Het lijkt hem een aardige uitdaging voor een leraar Nederlands om hier eens een tijdje Nederlands te onderwijzen. De drie spelers die vorige week ziek  waren geworden en naar het ziekenhuis moesten, zijn weer thuis  maar nog wat slapjes vanwege het virus dat ze onder de leden hadden. Het is nog altijd even klam en warm als in het begin.

Inmiddels is Van Meerten duidelijk geworden dat Thailand niet het land van de teamsporten is. Iedereen leeft mee met de individuele thaibokser, maar als het om het om elftallen gaat is er maar beperkt sprake van passie, inzet en motivatie.

Zijn ervaring is op dit punt heel anders dan enkele jaren geleden toen hij zich voor een vergelijkbaar project in Burundi inzette. De Afrikanen zijn volgens hem meer sportminded, van nature niet lui en willen het beste in zichzelf naar boven halen.

Voetbal is in Thailand wel gegroeid, weet hij, maar hij denkt dat het minder uit intrinsieke motivatie is als wel door commerciële invloeden middels wereldclubs als Barcelona en Liverpool. In die shirtjes willen de Thai wel rondlopen. Als supporters zijn ze top, maar als sporters: “Mwah”, zegt Van Meerten. Het sociale gebeuren rond het veld lijkt belangrijker. “Daar kunnen we in Nederland weer wat van leren", zegt hij.

Volledig scherm
Gezellig sfeertje rond overdekt voetbalveldje bij toernooi © Peter van Meerten

Hij is van plan volgende week woensdag het eerste verblijf van zijn missie in Thailand te beëindigen, om eerder dan gepland, zelf wat door het land te reizen. Hij wil voorkomen dat negatieve gevoelens gaan overheersen. Het is niet goed voor zichzelf, maar hij realiseert zich dat hij daarmee ook de initiatieven in Thailand onrecht zou aandoen.

Er is plaatselijk al wel degelijk wat bereikt. De groep van Ceelen is verdubbeld van 15 naar 30 kinderen en er zijn drie nieuwe trainers gevonden die verder worden opgeleid. Maar verder moet er nu eerst iets vanuit de bevolking zelf komen. “Als ik terug kom, moeten er tien nieuwe trainers zijn die ik kan opleiden", stelt hij voor.

Van Meerten denkt dat het verstandig is een keuze te maken voor talentontwikkeling naar topsport of voor breedtesport. Zijn eerste indruk is dat voor deze regio inzetten op breedtesport het meest kansrijk is. Talentontwikkeling kan beter in grotere steden worden opgezet. Van Meerten zegt dat er grote verschillen in kwaliteit zijn tussen de steden en de kleinere plaatsen. Volgens hem is een zeer geleidelijke ontwikkeling op zijn plaats van kleine stapjes, in plaats van grote met het gevaar daarbij onderuit te gaan.

Dat verschil is in de resultaten van een toernooi vorige week ook te zien. De teams eindigden onderaan. Maar Van Meerten is blij met de ontwikkeling die ze lieten zien. Na afloop zijn ze lekker in  zee gaan zwemmen.

Volledig scherm
Na het verloren toernooi plezier aan zee © Peter van Meerten

Almelo e.o.