Volledig scherm
De gevangenis in Zwolle, waar de Almelose op dit moment vastzit. © Frans Paalman

Almelose veelpleegster blijft langer in voorarrest

ALMELO - Virginia L. komt voorlopig nog niet op vrije voeten. De meervoudige kamer van de Rechtbank Overijssel heeft maandagmorgen een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis van de 29-jarige Almelose afgewezen. De vrouw zit vast op verdenking van diefstal van een auto. 

Dat gebeurde op 8 augustus van dit jaar in Almelo. Met de gestolen auto heeft ze diezelfde dag een verkeersongeval in haar woonplaats veroorzaakt. Nadat dat was gebeurd heeft ze bovendien de plaats van  het ongeval verlaten, zo luidt de tenlastelegging tegen de Almelose. Maandag behandelde de rechtbank de zaak tijdens een pro forma-zitting. Daarbij wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Omdat de vrouw meerdere veroordelingen heeft wegens onder meer mishandeling, vernieling en bedreiging, is de kans aanwezig dat het Openbaar Ministerie een ISD-maatregel oplegt. „Gezien het strafblad komt de ISD-maatregel om de hoek kijken”, zei de officier van justitie maandag over de verdachte. ISD staat voor Inrichting Stelselmatige Daders. Bij een dergelijke maatregel gaat iemand twee jaar de gevangenis in en krijgt daar ook een behandeling. De vrouw heeft volgens het Openbaar Ministerie alle kans gehad om mee te werken aan onderzoeken, maar dat is volgens de officier van justitie niet gebeurd.

De dreiging van het opleggen van een ISD-maatregel voor zijn cliënt zint L.'s raadsman Rob Oude Breuil totaal niet. „Als iets hier niet past is het ISD.” Volgens Oude Breuil is zijn cliënt een psychiatrisch patiënt die vaak verward is. Volgens de advocaat is er ook onvoldoende justitiële documentatie over de Almelose om over te gaan op ISD. Maar na kort beraad heeft de rechtbank maandagmorgen besloten de gevangenhouding van L. niet te schorsen. De Almelose blijft dus in voorlopige hechtenis tot  20 februari volgend jaar, want dan is de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank wil wel dat er voor die tijd een rapport ligt die een psycholoog of een gedragsdeskundige over de verdachte heeft gemaakt.

Almelo e.o.