Volledig scherm
Het AOC in Almelo is met ingang van het nieuwe schooljaar rookvrij. © Chantal Bos

AOC in Almelo is vanaf september helemaal rookvrij

ALMELO - De Almelose vestiging van het Agrarisch Onderwijs Centrum aan de Bornerbroeksestraat doet het roken in de ban. Vanaf het nieuwe schooljaar in augustus mag er nergens in de gebouwen of elders op het terrein nog gerookt worden. 

Het AOC is een zogenoemde eco-school, waar duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel staan. Zo worden in de schoolkantine door leerlingen gemaakte gerechten geserveerd die allemaal caloriearm zijn en is er het hele jaar door gratis fruit voor leerkrachten en leerlingen. 

Ongezond eten onderin automaat

Wie wel behoefte heeft aan een wat calorierijkere hap, kan terecht bij twee automaten, maar ook die zijn  zo ingericht dat ze minder gezond eten ontmoedigen. Zo worden de meest gezonde dingen bovenin aangeboden en de minder gezonde wat minder in het oog springend onderin.

‘Logische vervolgstap’

Het geheel rookvrij maken van het onderwijscomplex past bij het karakter van de ecoschool, vertelt woordvoerster Chantal Bos van het AOC. „We hebben nu nog twee plekken waar gerookt mag worden, maar het rookvrij maken van de gehele school is een logische volgende stap in alles wat we doen om een gezonde school te zijn. Leerlingen in de onderbouw mochten overigens al niet roken.”

Er maken zo’n 1200 mensen gebruik van de faciliteiten van het AOC aan de Bornerbroeksestraat. Dat zijn niet alleen de leerlingen en leerkrachten, maar ook mensen die er volwassenenonderwijs volgen en gymclubs bijvoorbeeld. Ook voor hen geldt vanaf augustus het rookverbod. 

Nieuwe wetgeving

Hoeveel mensen een alternatief plekje moeten zoeken om te roken, is niet bekend. „Dat hebben we niet gemeten”, zegt Bos. Met het rookverbod loopt het AOC vooruit op de invoering van nieuwe wetgeving. Vanaf 1 januari 2020 geldt voor alle scholen in Nederland een totaal rookverbod op het hele schoolterrein. Andere scholen gingen het AOC in Almelo al voor. Zo is de Enschedese vestiging sinds augustus 2016 al geheel rookvrij.

Bos benadrukt dat de school van roken geen taboe wil maken. „het is aan de mensen zelf of ze willen roken of niet. Wel bieden we hulp aan als ze willen stoppen, waarbij we kijken wat het best bij iemand past.”

Almelo e.o.