Volledig scherm
Zorgboerderij De Zegger mag uitbreiden, omwonenden verzetten zich hiertegen. © Carlo ter Ellen DTCT

Boos over enorme groei 'zorgboerderij' Bornerbroek

BORNERBROEK - Door de forse uitbreiding van Zorggoed De Zegger in Bornerbroek - er is straks ruimte voor 50 cliënten - is volgens de buren geen sprake meer van een zorgboerderij maar van een zorginstelling.

De Zegger is een zorgboerderij aan de Bolscher Landen, tussen Bornerbroek en Borne/Zenderen. Eigenaar Wim Zegger, die de zorgboerderij al sinds 2011 exploiteert, heeft van de gemeente Almelo vergunning gekregen voor de bouw van een nieuw pand voor de opvang van cliënten. De Zegger biedt zorg voor kinderen vanaf 4 jaar en jongvolwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Sinds de aanvraag voor uitbreiding bij de gemeente ligt maken de buren, de familie Krooshoop, bezwaar. De familie woont hemelsbreed op 50 meter afstand van de zorgboerderij. Ze hebben nu al last van de cliënten van De Zegger zeggen ze. Met de bouw van het nieuwe appartementencomplex op het terrein van De Zegger, gaat de totale opvang naar 50 cliënten.

'Er is dus sprake van een enorme groei', stelt advocaat Jan Teun Fuller namens de familie Krooshoop. Met de toename van het aantal cliënten wordt de overlast alleen maar groter, zo wordt gevreesd. Vooral het crossen op zogeheten 'squads' door cliënten zorgt volgens de raadsman van de familie Krooshoop voor overlast.

De Bornerbroekse familie Krooshoop heeft ook grote zorgen over de grootte van het complex. Aanvankelijk was De Zegger de boerderij van de grootouders van de huidige exploitant. Later is de zorgboerderij opgericht. Door de nachtopvang van cliënten uit te breiden van zestien naar 50 kan volgens advocaat Fuller amper nog gesproken worden van een 'zorgboerderij.' De advocaat: "Een pand waarin appartementen zijn gevestigd is een zorginstelling. Ten onrechte is onder deze bestemming vergunning verleend.''

Vorige week  zou bij de bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel een verzoek om voorlopige voorziening dienen dat de familie Krooshoop had ingediend tegen de gemeente. Een verzoek om voorlopige voorziening heeft een spoedeisend karakter: als een rechter vindt dat de bouw in strijd is met de regels kan hij de bouw stilleggen.

Op het laatste moment heeft de advocaat dat verzoek om voorlopige voorziening ingetrokken. Waarom dat is gebeurd wil advocaat Fuller niet zeggen. Het formele bezwaar bij de bestuursrechter tegen de bouw van het nieuwe deel van De Zegger blijft overigens wel gehandhaafd. Wanneer de rechtbank het bezwaar behandelt is nog niet bekend.

Almelo e.o.