Volledig scherm
De Buitenhaven wordt uitgediept, zodat er grotere containerschepen doorheen kunnen. © Bob Rietveld

Buitenhaven Amelo uitgediept en aangepast voor grote containerschepen

ALMELO - De Buitenhaven in Almelo wordt uitgebaggerd en de ‘koppen’ van de insteekhavens worden aangepast. De gemeente stelt daarvoor 3,9 miljoen euro beschikbaar. Daarvan komt 1,2 miljoen van de Europese Unie.

Het uitdiepen en versterken van het kanaal is onderdeel van een groot Twents project om het kanaal voor grotere schepen toegankelijk te maken.

De komende drie jaar trekken de aanliggende gemeentes en de provincie circa 70 miljoen euro uit voor de verruiming van het Twentekanaal tussen Goor en Enschede/Almelo. Daarvan komt 10,8 miljoen van de Europese Unie. Het Almelose deel betreft het aanpassen van de buitenhaven. 

Doel

Het belangrijkste doel is om de haven enkele tientallen centimeters dieper te maken. Daardoor kan er een net een groter slag schepen doorheen, met een extra containerlaag. Daarvoor moeten ook de kades wat worden aangepast en de kanaalwanden worden verstevigd.

Protest

Almelo heeft overwogen om, gezien de weinig florissante financiële situatie, niet mee te doen. Dat zou echter op veel protest stuiten en bovendien zorgen dat de haven langzaam in onbruik raakt.

Het geld wordt overigens geleend en leidt jaarlijks tot een rentelast ongeveer anderhalve ton. De klus is nog niet aanbesteed.

Almelo e.o.