Volledig scherm
In de panden aan de Ootmarsumsestraat wonen verschillende arbeidsmigranten uit Polen. © Emiel Muijderman

Dwangsom ‘Polenpension’ Almelo van tafel

ALMELO - De last onder dwangsom die de gemeente had opgelegd aan de eigenaren van de panden Ootmarsumsestraat 63 en 65 is van tafel.

Dat heeft de bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel bepaald in uitspraak. De gemeente had de bestuurlijke boete opgelegd omdat er in de panden Poolse arbeidsmigranten wonen. Volgens de gemeente mag dat niet. De eigenaren van de panden zijn daarop naar de rechter gestapt.

In uitspraak wijst de rechter erop dat het gebruiksverbod  - dat de gemeente aangrijpt om de Polen eruit te krijgen - alleen van toepassing is op bestemmingsplannen die zijn vastgesteld vanaf 1 juli 2008. ‘...de voorzieningenrechter is van oordeel dat dit gebruiksverbod in dit geval niet van toepassing is’, aldus de uitspraak. ‘Dit betekent dat naar voorlopig oordeel geen sprake is van een overtreding van verzoekers (de pandeigenaren, red) als gesteld in de besluiten van van 15 maart 2019 en dat die besluiten in rechte niet althans niet ongewijzigd in stand kunnen blijven’, aldus de uitspraak.

De gemeente moet nu beoordelen of het huidige gebruik van de panden al dan niet verboden is op grond van een artikel in de planvoorschriften van het bestemmingsplan.

Almelo e.o.