Volledig scherm
Schrijfster Anita Wix schreef een boek over huiselijk geweld. Haar ex-partner zegt dat dit hem zo erg beschadigd, dat het boek verboden moet worden. © Frans Paalman

Ex-man Anita Wix: ‘Boek over huiselijk geweld in Almelo moet verboden worden’

ALMELO - De ex-man van schrijfster Anita Wix (56) wil dat het boek dat zij schreef over huiselijk geweld uit de handel wordt gehaald. Dat bepleitte hij woensdagochtend in de Almelose rechtbank. „Het beschadigt me, want mensen weten om wie het gaat. Ondanks dat de naam gefingeerd is.”

Wix presenteerde zondag haar boek #jehebtaltijdeenkeuze. Het gaat voor het overgrote deel over de periode dat ze getrouwd was met haar Almelose ex. „Hij begon mij te mishandelen. Eerst psychisch, daarna lichamelijk”, vertelde ze vorige maand aan De Stentor. Dat interview was de eerste keer dat haar ex over het boek hoorde.

Advocate Anke Bovenmars pleitte woensdag namens de ex-man voor verbod op het boek. “Mijn cliënt wordt in het boek beschuldigd van mishandeling en bedreiging. Het wordt ook gebracht als een waargebeurd verhaal, maar het bewijs voor de beschuldigingen ontbreekt.”

‘Belangrijk thema’ 

De schrijfster, die inmiddels in Zwolle woont, zegt dat het boek vooral bedoeld is om het thema huiselijk geweld bespreekbaar te maken. „Bovendien hebben we er alles aan gedaan om mijn ex-partner niet herkenbaar te maken. Zo is zijn naam gefingeerd, en is de beschrijving van zijn uiterlijk anders dan de werkelijkheid.”

Volgens advocate Bovenmars is dat niet genoeg. „Mevrouw Wix staat zelf op de omslag van het boek, en in het boek staat om welke relatie het gaat. Mensen die mijn cliënt of de schrijfster kennen weten precies om wie het gaat.”

Rechter Ger Vermeulen staat nu voor de taak om te beslissen wat zwaarder moet wegen: het recht op vrije meningsuiting voor de schrijfster, of het recht van de ex-man wiens naam en eer door het boek wordt aangetast. „Daar moet ik goed over nadenken, want ik begrijp u beide.” Over twee weken volgt de uitspraak.

Almelo e.o.