Volledig scherm
© archief

Franchisenemers Otto Simon Almelo halen bakzeil

ALMELO/ARNHEM - Negen speelgoedwinkels uit het hele land hebben een gezamenlijke rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen speelgoedimporteur Otto Simon bv uit Almelo verloren. De speelgoedwinkels zijn - of waren - franchisenemers van Top 1 Toys, een van de formules van Otto Simon.

De negen speelgoedzaken zijn in grote financiële problemen gekomen omdat Otto Simon hen volgens eigen zeggen een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Het Almelose bedrijf zette de winkeliers op het verkeerde been met bruto winstpercentages van 34 procent. Verschillende ondernemers zijn daardoor in grote financiële problemen gekomen, enkele zaken zijn inmiddels zelfs failliet.

Volgens het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden valt Otto Simon bv in deze echter niets te verwijten. Twee eisers hebben volgens het hof geen vorderingsrecht. Vier eisers hebben een vaststellingsovereenkomst met de franchisenemer gesloten waarin ze deze finale kwijting hebben verleend van alle vorderingen. De vorderingen van de drie overigens eisers worden door het gerechtshof afgewezen. In haar afwijzing wijst het gerechtshof naar verschillende arresten in soortgelijke zaken van de Hoge Raad. Het hof wijst erop dat de eisers zelf hun ondernemingsplannen hebben opgesteld.  

Uit de uitspraak van het hof blijkt dat het Almelose bedrijf zich niet schuldig heeft gemaakt aan misleidende reclames, zoals de gedupeerde ondernemers stellen. ‘Uitgegaan moet worden van de kennis en het voorstellingsvermogen van een gemiddeld geïnformeerde en oplettende (aanstaande) ondernemer’, stelt het hof in uitspraak. Vorig jaar probeerden de franchisenemers het gerechtshof nog te wraken. Ze stelden dat er familiebanden zouden zijn tussen de rechters en Otto Simon. Dat verzoek werd afgewezen.

Almelo e.o.