Volledig scherm
© Thinkstock

Gedupeerden Almelose oplichter Henk B. eisen bijna miljoen euro schadevergoeding

ALMELO- De gedupeerden van oplichter Henk B. uit Almelo vragen bijna een miljoen euro schadevergoeding. Veel van de 54 slachtoffers hebben psychische klachten gekregen waarvoor ze zich hebben moeten laten behandelen. Dat blijkt donderdag op de derde zittingsdag van het proces tegen B. (50), zijn schoonvader Jan te R. (75) en zijn vrouw Jolande te R. (51) uit Almelo.

Donderdagochtend nam de rechtbank de vorderingen tot materiële en immateriële schade van 54 gedupeerden door. Door toedoen van B. raakten mensen in financiële problemen maar raakten sommigen ook het vertrouwen in anderen kwijt. Relaties kwamen onder druk te staan, mensen kwamen in de ziektewet en sommigen hebben nog altijd geen werk gevonden.

Terugbetalen

B. beloofde zoals hij dat ook eerder deze week al deed, de gedupeerden geld terug te betalen, ook als hij niet zou worden veroordeeld. Hij voelt zich naar eigen zeggen daartoe moreel verplicht. Als een van de drie managers van het kringloopbedrijf Wawollie in Almelo verdient hij voldoende om zijn gezinnetje te kunnen onderhouden, een huurwoning in Almelo te bekostigen en te sparen voor de gedupeerden.

Ontnemingsvordering

Het OM vordert ruim 700.000 euro van B. als profijt uit misdrijf. Van zijn medeverdachte echtgenote wil het OM dik 200.000 euro afpakken. Schoonvader Jan te R. staat terecht omdat zijn bankrekening werd gebruikt om geld uit oplichting wit te wassen.

De voorzitter van de rechtbank las een verklaring van B. voor die bij de Reclassering heeft gezegd dat hij met de kennis van nu begrijpt dat wat hij heeft gedaan ‘oplichting’ is, maar dat het nooit zijn intentie is geweest om mensen op te lichten.

De zaak gaat donderdagmiddag en maandag verder.

  1. Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’
    PREMIUM

    Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’

    VRIEZENVEEN/ WESTERHAAR - Even gloorde er hoop voor René Winkels van AVIA Tankservice Haarhuis in Westerhaar. Hij wilde vorig jaar al zonnepanelen op het dak van zijn tankstation laten leggen, maar kreeg toen nul op het rekest: het elektriciteitsnetwerk staat het niet toe. Nu lijkt er weer ruimte te zijn voor ondernemers met duurzaamheidsinitiatieven. „Maar vermoedelijk niet voor mij.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.