Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / ANP

Geen celstraf voor Almeloër door vormfout van OM

ALMELO - Hij heeft het drommelsgoed in de gaten wat de gevolgen zijn van het verhaal van de officier van justitie. Er ontbreekt een dagbepaling in de Ten Uitvoerlegging (TUL) van de voorwaardelijke gevangenisstraf waartoe Mitchell N. enkele jaren geleden is veroordeeld. Een vormfout dus.

En omdat die datum ontbreekt op de formulieren wordt de verdachte nu niet geconfronteerd met deze voorwaardelijke straf. N. is in 2017 door de meervoudige kamer van de rechtbank veroordeeld wegens poging tot doodslag en bedreiging. De voorwaardelijke gevangenisstraf van 260 dagen maakte twee jaar geleden deel uit van de straf waartoe hij is veroordeeld. Dinsdag moest N. terecht staan wegens mishandeling van een bewoner van een zorginstelling aan de Bornerbroeksestraat in Almelo. Het was een heftig incident in de tuin van het gebouw. Verschillende medewerkers moesten twee vechtende mannen uit elkaar halen. Later die dag ging N. de fout in op het Arrestantencomplex van de politie in Borne. Tijdens een worsteling met de verdachte raakten twee arrestantenbewaarders gewond.

Een bewoner van de zorginstelling heeft aangifte van mishandeling gedaan tegen N. Een druk pratende N. legt dinsdagmorgen tegen politierechter Max Essed uit dat hij die dag eigenlijk alleen maar verhaal wilde halen bij de bewoner toen hij plotseling werd aangevallen. „Het was noodweer”, zegt N. tegen de rechtbank. Volgens eigen zeggen wilde hij verhaal halen omdat de bewoner iets over de moeder van de verdachte zou hebben gezegd. „Ik kwam daar binnengelopen en werd vol op de neus geslagen met een stok.”

Gebroken neus

Getuigen hebben gezien dat N. insloeg op de bewoner. Andere getuigen vertellen dat de bewoner waarmee de verdachte ruzie had later vol trots tegen andere bewoners had verteld dat hij N. een gebroken neus had  geslagen. Ook N. had getuigen meegenomen. Een getuige was niet in staat de zin na te zeggen die de rechter uitsprak om hem onder ede te stellen. De andere getuige zei tegen de rechter dat hij niet kon kiezen om de eed of de belofte af te leggen... „doe maar allebei.”

Slachtoffer en verdachte verschillen dus van mening over wat er is gebeurd. Maar wat daarna is gebeurd in het Arrestantencomplex, daarover bestaat geen twijfel. N. verloor zijn zelfbeheersing en verwondde twee arrestantenbewaarders tijdens een vechtpartij. N. heeft dat bekend en excuses aangeboden aan de medewerkers.

Twee gebalde vuisten

Als de officier van justitie de vormfout erkent gaan kort twee gebalde vuisten de lucht in bij N., ‘yes!’. Die 260 dagen hoeft hij nu niet te zitten, de voorwaardelijke straf blijft wel staan. De officier van justitie heeft twijfel over wie nu wie heeft aangevallen in de tuin van de zorginstelling. Ze vraagt vrijspraak voor dat feit. Voor de aanval tegen de politiemensen vordert ze een werkstraf van 100 uur. De rechtbank gaat daarin mee.

  1. Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’
    PREMIUM

    Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’

    VRIEZENVEEN/ WESTERHAAR - Even gloorde er hoop voor René Winkels van AVIA Tankservice Haarhuis in Westerhaar. Hij wilde vorig jaar al zonnepanelen op het dak van zijn tankstation laten leggen, maar kreeg toen nul op het rekest: het elektriciteitsnetwerk staat het niet toe. Nu lijkt er weer ruimte te zijn voor ondernemers met duurzaamheidsinitiatieven. „Maar vermoedelijk niet voor mij.”

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.