Volledig scherm
Ad Fundum met het Stabat Mater tijdens een eerdere uitvoering. © Lenneke Lingmont

Geheime zender verstoort concert in kerk Goor

GOOR/BORNERBROEK - Geen religieuze muziek van het Stabat Mater met koor, orkest en teksten van Willem Wilmink, maar Nederlandstalige piratenmuziek galmde vrijdagavond door de Petrus en Pauluskerk in Goor. Een geheime zender verstoorde het concert van het koor Ad Fundum uit Bornerbroek.

„Het was echt vreselijk”, zegt Henny Kuiphuis van Ad Fundum. „De smartlappen van de piratenzender knalden via de luidsprekers de hele avond de kerk binnen. We zijn van plan aangifte te doen bij de politie. De bezoekers hebben vijftien euro betaald voor een toegangskaart voor het concert, dat nu geruïneerd is  door de etherpiraat.”

Paastijd

Volledig scherm
BORNERBROEK - foto van koor Ad Fundum dat bijzondere uitvoering van Stabat Mater zingt.

Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gebeden over de kruisiging van Christus. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, Stabat mater dolorosa ('De moeder stond bedroefd'). Het gedicht is door verschillende componisten op muziek gezet en wordt veelal in de paastijd uitgevoerd door koren en orkesten.

In Goor werd het Stabat Mater van Jenkins uitgevoerd door de 28 koorleden, zes orkestmuzikanten, dirigent en Kuiphuis, die teksten van Willem Wilmink voorlas. „Als het koor zong, ging het nog wel. De dirigent heeft echt geprobeerd om er iets van te maken. Maar vooral bij de teksten hoorde ik duidelijk de hoempa-hoempa-muziek uit de luidsprekers. Het was een drama.”

Gedupeerd

Het is de derde keer dat Ad Fundum het Stabat Mater van Karl Jenkins ten gehore brengt. Op Goede Vrijdag is de volgende uitvoering in De Lutte. „We overwegen om de gedupeerde bezoekers in Goor uit te nodigen voor het concert van vrijdag. Ze kunnen dan met hun toegangskaarten in De Lutte naarbinnen. Maar dat moeten nog even kortsluiten in het bestuur.” 

Kuiphuis zegt te weten wie er achter de geheime zender zit, die het concert heeft verstoord. „De zender is volgens onze dirigent al eerder het zwijgen opgelegd, maar was vrijdagavond weer actief. Met desastreuse gevolgen.”

Volledig scherm
© Henny Kuiphuis

Almelo e.o.