Gemeente Almelo gaat voor 4,5 miljoen op de schop

ALMELO - De gemeentelijke organisatie gaat op de schop. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met een ambitieus  plan van het college van burgemeester en wethouders, dat moet leiden tot cultuuromslag in het stadhuis. 

De kosten van de reorganisatie  bedragen 4,5 miljoen. Daar hikten veel partijen tegenaan. Niettemin wist burgemeester Arjen Gerritsen een meerderheid van de raad te overtuigen van de noodzaak. Het collegevoorstel werd met 23 stemmen voor en negen tegen aangenomen.

De cultuuromslag is onder meer nodig om meer grip te krijgen op de financiën van de gemeente, die sinds twee jaar onder verscherpt toezicht van de provincie staat.  „We worden nu geconfronteerd met tegenvallers die we niet zien aankomen. Dat is onbestaanbaar. Het dashboard is niet op orde”, schetste Gerritsen. Ook het beheer van gemeentelijk vastgoed schiet volgens hem tekort.

De reorganisatie houdt ook tevens  andere manier van werken in. Om de dienstverlening te verbeteren en het vertrouwen van de inwoners te herstellen, wil Almelo meer maatwerk leveren door met burgers in gesprek te gaan over zaken die in hun wijk spelen.  Ambtenaren zullen er speciaal op worden getraind. De reorganisatie wordt over drie jaar uitgesmeerd en kost ongeveer 4,5 miljoen euro.

De toestemming van de raad betekent dat de gemeente dit jaar al zeven ton aan de interne reorganisatie kan spenderen. Dat geld wordt niet gebruikt voor om ambtenaren op een zijspoor te zetten, verzekerde de burgemeester. „Het is niet onze bedoeling om mensen thuis achter de geraniums te zetten met een zak met geld.”

Volledig scherm
In het Almelose stadhuis gaat de komende jaren veel veranderen. FOTO: Lenneke Lingmont

Almelo e.o.