Helemaal in ban van antieke buikschuivers in Vriezenveen

videoVRIEZENVEEN - Minutenlang staren de liefhebbers op hun knieën naar een motorblok van een antieke bromfiets. De beurs van oldtimerclub ’t Oale Kreng lokt zaterdag duizenden fanaten naar Vriezenveen.

Hij loopt te lonken naar een mooi opgepoetste buikschuiverr van Duitse origine, een Hercules KX-5 uit 1986. „Dat wordt oorlog als ik daarmee thuiskom”, geeft Hans Bloemen uit het Utrechtse Amerongen grif toe. „Ik ben 41 jaar getrouwd, maar dan wordt het echtscheiding.”

Hij heeft al twee klassiekers in z’n schuur staan, een DKW en een Kreidler. „Als tiener was ik begin jaren 70 helemaal weg van een Kreidler Florett RM. Echt een motorfiets. Al mijn kameraden hadden er een, ik niet. Die kon ik niet betalen. Ik was stinkend jaloers op hen.”

Bloemen is lid van twee oldtimerclubs. „Een geweldige hobby. Het mooiste? Samen een dagtocht maken met de andere leden. Dan zetten de regelaars alle verkeer stop voor ons. Staat iedereen aan de kant bewonderend naar onze oude brommers te kijken. Wat wil je nog meer?”

Volledig scherm
Het zijn de details waarvoor de liefhebbers van klassieke brommers vallen bij de beurs van ’t Oale Kreng in Vriezenveen. © Bert Kamp
Volledig scherm
Wat denk jij: kunnen we thuiskomen met zo’n brommer? Of wordt het dan oorlog? © Bert Kamp
Volledig scherm
Toch even kijken hoe het met dat motorblokje zit. © Bert Kamp

Jeroen Rothman uit Nijverdal heeft met zoon William onderdelen gevonden om de restauratie van een oude Puch Maxi te kunnen voltooien. „Alles wordt nagemaakt, maar dan past het net niet. Daarom wil ik het origineel. Het is altijd een hobby van me geweest om bromfietsen op te lappen. Ik heb nog steeds m’n eerste Kreidler uit 1973, helemaal in orde gebracht. Die kreeg ik als jongen van 14. Wie kan me dat navertellen? William heeft er ook liefhebberij aan, we zijn nu al een half jaar bezig met zijn Puch Maxi. Ik zeg altijd: je hoeft niet met een scooter te komen aanzetten, dat is allemaal namaak.”

Volledig scherm
De Van Veen Kreidler was ruim een halve eeuw geleden erg snel in de 50cc-categorie van de motorraces. © Bert Kamp
Volledig scherm
Een parade van klassieke bromfietsen. © Bert Kamp
Volledig scherm
Hé, zo’n Kreidler Florett had ik vroeger ook... © Bert Kamp

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.

Poll

Almelo denkt na over vuurwerkverbod

Almelo denkt na over vuurwerkverbod

  • Goed idee, een drone-show met lichteffecten is ook geweldig (22%)
  • Wat een onzin, vuurwerk afsteken is een traditie die moet blijven (44%)
  • Organiseer gewoon één vuurwerkshow voor de hele stad (34%)
741 stemmen