Volledig scherm
Het gelukkige echtpaar, met een prachtige taart. © RIKKERT HARINK

Irakees echtpaar in Almelo doorstond in 60 jaar huwelijk bommen en granaten

ALMELO - Het was een bruiloft die drie dagen duurde. Hij, een knappe jongen, zij met prachtig haar. En een voornaam die ‘lila bloem’ betekent.

Het huwelijk werd een bewogen reis, die begon in Irak en eindigde in Almelo. Gisteren waren de Armeense Akob Shahinjan en Shushanik Zaker zestig jaar getrouwd.

Mooi

Hij was een jaar of zeventien en vond haar mooi. Ze woonden in Zaga, in Irak. Hij was handig en werd automonteur. Lang werkte hij voor anderen, maar uiteindelijk begon hij zelf een garage. Hij knapte oude tractoren op en verhandelde die weer. Hij deed het goed. 

Onrustig

Maar het werd onrustig. Er hing oorlog in de lucht. Ze aasden op zijn geld en ze verhuisden naar Mosul. Daar werden bijna alle kinderen geboren. Rond de eeuwwisseling brak ook daar de pleuris uit. Oorlog. Bommen en granaten. Angst en paniek. Via Bagdad vluchtten ze eerst naar Jordanië en kwamen uiteindelijk in Nederland terecht. Het was september 2001.

Na Gilze-Rijen, Goor, Markelo en Eibergen volgde Almelo. Als zestigplusser zonder diploma's zat werken er niet meer in. 

Oorlog

Ondanks de bewogen geschiedenis zijn ze toch redelijk terecht gekomen. Wel is een van de zoons in de oorlog omgekomen. De rest woont verspreid over de wereld. Sydney, Frankfurt, Arnhem, Groenlo, en Almelo. Twee wonen er nog in Noord-Irak. Whatsapp en Facetime houdt de familie bijeen. 

Akob is nu 81 jaar en zijn vrouw 78. Ze hebben het prima naar hun zin, al zit een feest van drie dagen, er niet meer in. Met Pasen komen ze met negen kleinkinderen en vier achterkleinkinderen bijeen voor een feest. Dinsdagmiddag kwam alvast de burgemeester langs. De feestelijke taart stond al klaar.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.