Volledig scherm
© Thinkstock

Kinkhoest duikt op in Mariaparochie

MARIAPAROCHIE - Bij enkele leerlingen van de basisschool Alphonsus in Mariaparochie is kinkhoest vastgesteld. Ouders hebben daarover een brief van de school gekregen. Volgens directeur Tom Alink zijn die kinderen niet meer besmettelijk, maar zou het kunnen dat ze inmiddels wel anderen hebben besmet.

De kinkhoest in het dorp bij Almelo is niet bekend bij de GGD, terwijl dat wel gemeld zou moeten worden. Volgens Judith Keizers van GGD Twente is er op het ogenblik geen grotere uitbraak van kinkhoest in de regio. Ze zegt dat het aantal meldingen dit en vorig jaar erg meevalt.

GGD
Als een huisarts of een laboratorium dat speeksel of bloed onderzoekt, kinkhoest constateert moeten zij dat melden bij de GGD. Bij een laboratoriumuitslag gaat dat zelfs automatisch.

Sociaal verpleegkundige infectieziektebestrijding Keizers vindt het niet ernstig dat de GGD niet op de hoogte is. Als de gezondheidsdienst het had geweten, zou de informatie aan de ouders preciezer hebben kunnen zijn.

Advies
De school informeert de ouders en verzorgers ‘om de verschijnselen in de gaten te houden en om verdere uitbraak zoveel mogelijk tegen te gaan’. De GGD had daaraan graag toegevoegd dat de ziekte alleen echt gevaarlijk is voor zuigelingen die nog niet zijn ingeënt. Daarom raadt ze af om op kraamvisite te gaan als kinderen besmet zijn en bij hoogzwangere vrouwen weg te blijven.

“Kinkhoest is absoluut geen pretje”, zegt Keizers. “Niet voor de patiënt zelf, en ook niet voor de mensen die bij het hoestende kind staan”. Ook al worden kinderen ingeënt, kinkhoest komt voor. Vooral kinderen tussen de 8 en 15 jaar zijn er vatbaar voor.

Almelo e.o.