Volledig scherm
Erik Huizinga en mede-organiserende vriendin Diana van Nuenen voor het Theaterhotel. Ze is verkleed als Rin uit het spel Love Life. © Hans Brok

Liefhebbers van Japans manga en anime in Theaterhotel Almelo

ALMELO - Duizend tot vijftienhonderd liefhebbers van de Japans manga en anime verzamelden zich afgelopen weekeinde in het Almelose Theaterhotel.

Toevallige passanten keken wellicht vreemd op van de merkwaardig uitgedoste hotelbewoners. Een aantal was ook verkleed in de stad te zien. Het draait allemaal om Japanse stripfiguren (manga’s) en tekenfilmpjes (anime) die daarvan zijn gemaakt. 

Nishicon

De bezoekers van het evenement, de Nishicon Conventie, zijn dol op de vele spelletjes die er op dit gebied online te vinden zijn. Ze spelen niet alleen, maar vinden het ook leuk om zich als hun virtuele personage aan te kleden, het zogenaamde cosplay (kostuumspel).

Spelletjes

Ze kwamen zaterdag en zondag in groten getale naar Almelo om elkaar te ontmoeten, om spelletjes te spelen om wedstrijdjes te doen. Bijvoorbeeld om wie het leukste kostuum had. Ook was er een zaal waarin spullen werden verkocht, de dealerroom.

Grap

Organisator Erik Huizinga zegt dat de jaarlijkse conventie als grap begon. ,,Er was in die tijd een conventie waarvoor we geen kaarten konden krijgen. Toen zei ik aan de eettafel bij wijze van grap: dan beginnen we er gewoon zelf een.’’ Zijn vader huurde een sporthal in Haarlem en het spel was op de wagen.

Derde

Deze aflevering was voor de derde keer in Almelo. Daarover zegt Erik: ,,Het Theaterhotel is een geweldig mooie plek. Met mooie zalen en heel vriendelijk personeel. Dit is voor ons een superlocatie. Volgend jaar komen we weer terug. Het wordt nog steeds populairder, dus we kunnen nog wel even vooruit.’’

Almelo e.o.