Volledig scherm
© Emiel Muijderman DTCT

Maximale jeugdstraf voor Dario J. na fatale steekpartij Den Ham

ALMELO/DEN HAM - De 19-jarige Dario J. uit Den Ham moet 2 jaar de cel in en krijgt daarna jeugd-tbs. De rechtbank acht bewezen dat hij tijdens een verjaardagsfeestje op 31 maart 2018 bij een ruzie met een 18-jarige man meerdere keren met een mes toestak. Het slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen.

J. zegt zich van het voorval niets te kunnen herinneren. De rechters hebben het advies van psychologen en psychiaters overgenomen dat J. in aanmerking dient te komen voor het jeugdstrafrecht. Hij mag volwassen zijn wat leeftijd en postuur betreft, in zijn gedrag is hij een niet volgroeide puber die gevaarlijk kan worden als hij alcohol of drugs gebruikt.

Kaal

De rechtbank stelt in het vonnis dat een langdurige ‘kale’ celstraf volgens het strafrecht voor volwassenen de persoonlijkheidsproblematiek van de verdachte doet toenemen omdat hij in die tijd niet kan worden behandeld. Dat doet volgens de rechtbank ook de kans op recidive toenemen. Daarmee zou een situatie ontstaan waarbij verdachte, noch de samenleving gebaat is, aldus het vonnis.

Twee jaar cel en jeugd-tbs is het maximale dat in het jeugdstrafrecht is op te leggen.

Shockschade

De rechtbank vindt dat de nabestaanden geen recht hebben op shockschade. Wel moet Dario J. hen materiële schade vergoeden tot een kleine 20.000 euro. De nabestaanden hadden inclusief immateriële schade meer dan 120.000 euro geëist.

Volgens de rechtbank is van shockschade  geen sprake. Hoe ingrijpend de gewelddadige dood van hun zoon/broer ook is,  er is geen sprake van de situatie dat familie op directe wijze geconfronteerd is met de ernstige gevolgen van dit misdrijf. ‘Onder deze omstandigheden kan geen vergoeding van shockschade aan de benadeelden worden toegekend’, aldus het vonnis.

In samenwerking met indebuurt Almelo

Almelo e.o.